Menu

20/04/2021

Wat betekent het Wilhelmus eigenlijk?

Van Duitsen bloed.. Prinse van Oranje.. Koning van Hispanje.. Waar slaat het nou eigenlijk allemaal op? Een veelgestelde vraag en dat is begrijpelijk. Het volkslied is een vrucht van nationalisme, dus dat er in de tekst ruimte is gemaakt voor andere landen lijkt tegenstrijdig. Waarom dit is gedaan leggen wij uit in deze blog, want er zit meer achter dan je op voorhand zou denken! Of je het eens bent met de keuze voor de tekst of niet, begrijpen doe je het zodadelijk wel. Dan kan je lekker de betweter uithangen als het onderwerp weer eens ter sprake komt! Bijvoorbeeld met Koningsdag. 

 

(Tussendoor wat merken van eigen bodem! Klik op de afbeelding om naar de merkpagina te gaan)

(Smaak Amsterdam & Burkely) 

 

 

Van Duitsen bloed

Het lied wordt als propaganda gebruikt om een opstand op gang te krijgen waar Willem van Oranje leider van is. Daarom is de tekst vanuit het oogpunt van Willem van Oranje geschreven. Er wordt begonnen met de zin: Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed. In deze tijd was Duits een synoniem voor Nederlands. Dat er gezongen wordt over Duitsland is dus niet waar! Duitsland bestond toen ook nog helemaal niet. Met deze zin zegt onze Vader des Vaderlands: ik ben één van jullie. En met Den vaderland getrouwe, blijf ik tot in den dood wordt duidelijk dat hij bereid is te sterven voor Nederland. Het lied is een succes, want hij weet mensen met verschillende politieke en geloofsopvattingen achter zich te scharen. 

 

 (Spikes & Sparrow & Secrid)

 

 

Prinse van Oranje

Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd. Over het algemeen is bij mensen bekend dat Willem het gebied Orange geërfd had. Daarom kreeg Willem, die hieraan voorafgaand al van hoge adel was, de titel Prins van Oranje. Dit was al op 11-jarige leeftijd! De betekenis van ben ik, vrij, onverveerd is minder bekend bij mensen. Dit houdt in dat Willem van Oranje vrij is en geen angst heeft. Maar geen angst voor wat?

 

 (MOSZ & LouLou Essentiels)

 

 

Koning van Hispanje

Geen angst om in opstand te gaan tegen koning Filip II. Vergeet niet dat het een protestlied is! Willem van Nassau heeft jarenlang onder koning Filip II en diens vader Karel V bestuurd. Met name met Karel V had Willem een goede relatie. Daarom is de laatste zin van het lied: den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. De relatie verandert als koning Filip II een zeer strenge houding aanneemt tegenover niet-katholieken. Deze zogenaamde ketters werden vervolgd en dat rechtvaardigt volgens Willem van Oranje de opstand. 

 

Trivia

- Volgens het Guinness book of world records is het Wilhelmus het oudste volkslied ter wereld! Het is ongeveer in 1570 geschreven.

- Pas sinds 1932 is het Wilhelmus officieel ons volklied, daarvoor was dit Wien Neêrlands bloed. Het was dus wel al geschreven in 1570.

- De schrijver van de tekst is vermoedelijk of Filip van Marnix van Sint-Aldegonde of Petrus Datheen.

- Het volkslied heeft 15 coupletten. De eerste letters van elk couplet spellen tezamen Willem van Nassou (een acrostichon).

- Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zesde couplet populairder. Onder andere door Duitsen bloed in het eerste couplet, maar ook door de symboliek van de zesde (tirannie verdrijven).


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt