Menu

02/04/2024

Duurzaam reizen

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een belangrijker onderwerp geworden, en terecht. We worden ons steeds meer bewust van de impact die onze acties hebben op het milieu en de samenleving. Dit bewustzijn heeft ook invloed op de manier waarop we reizen. Duurzaam reizen is in opkomst en veel reizigers willen graag bijdragen aan een betere wereld terwijl ze de wereld verkennen. In deze blog gaan we wat opties verkennen hoe je als reiziger een positieve impact kunt maken tijdens je avonturen.

 

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam reizen, ook wel bekend als ecotoerisme, verwijst naar reizen op een manier die zo min mogelijk schade brengt aan het milieu. Een duurzame reiziger houdt rekening met verschillende aspecten, zoals het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het ondersteunen van de lokale economie. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we andere landen ontdekken en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een betere wereld.

 

 

Hoe kun je duurzaam reizen?

Groen vervoer

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam reizen is het kiezen van groen vervoer. Vliegen is vaak de snelste manier om te reizen, maar het veroorzaakt ook veel CO₂-uitstoot. Probeer in plaats daarvan te kiezen voor openbaar vervoer, fietsen of wandelen. Niet alleen verminder je hiermee je ecologische voetafdruk, maar je kunt ook nog genieten van het landschap en de lokale cultuur terwijl je onderweg bent. Als je dan toch met een auto wil reizen, kies dan voor een elektrische of hybride auto.

 

Duurzame accommodaties

Bij het keizen van accommodaties kun je letten op duurzaamheidskeurmerken, zoals Green Key of Ecolabel. Deze keurmerken geven aan dat de accommodatie voldoet aan bepaalde duurzaamheidscriteria, zoals energiebesparing, afvalbeheer of waterbesparing. Daarnaast kun je ook kiezen voor kleinschalige accommodaties die gerund worden door de lokale bevolking, zodat je de lokale economie steunt.

 

Lokaal voedsel

Kies op je reis voor restaurants die lokale en seizoensgebonden gerechten serveren, gemaakt van verse ingrediënten. Op deze manier ondersteun je niet alleen lokale boeren en producenten, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk, doordat er minder transport nodig is om het voedsel bij jou op je bordje te krijgen. Daarnaast kun je kiezen voor vegatarische of veganistische opties. Lekker voor jou, fijn voor dier, milieu en natuur.

 

Zuinig met water

Schoon (drink)water is lang niet in elk land zo vanzelfsprekend als in Nederland. Wees zuinig met je watergebruik op reis: douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en afwassen.

 

Voorzichtig tijdens het duiken

Gaat je reis naar Australië, Indonesië of Egypte? Dan staat duiken tussen de kleurrijke koraalriffen vast op je planning. Helaas loopt het Great Barrier Reef, evenals andere koraalriffen ter wereld, groot gevaar en dreigt het zelfs helemaal te verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat je niet meer kunt duiken en snorkelen, maar wees wel voorzichtig. Zorg ervoor dat je het koraal niet aanraakt en gebruik zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxate.

 

 

Duurzaam reizen is niet alleen een trend, maar een verantwoordelijkheid die we hebben ten opzichte van onze planeet. Door bewuste keuzes te maken tijdens onze reizen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd genieten van nieuwe landen en culturen.

Laten we samenwerken om onze planeet te verkennen met respect voor het milieu!


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt