Menu

16/08/2022

Zo ga jij goed voorbereid het nieuwe schooljaar in

De tanlines staan nog op je lijf en de geur van barbecuen zit nog vers in je neus. We zijn halverwege augustus, wat betekent dat er nog wel even genoten kan worden van zwembaden, zonneweides en zomerse activiteiten. Maar toch.. Met een schuin oog kijk je stiekem naar september. De hersenspons is de afgelopen weken uitgeknepen, leeggemaakt om in het nieuwe schooljaar weer genoeg op te nemen. En dat nieuwe schooljaar nadert. Het wordt tijd om tijd te maken voor nieuwe schoolaankopen. Een goede voorbereiding op het nieuwe schooljaar bestaat uit meer dan alleen spullen voor op school. In deze blog helpen wij je om je goed voor te bereiden voor het nieuwe schooljaar. Die hulp is op te delen in: spullen voor op school, handigheidjes voor een fijne studieomgeving thuis en tips voor georganiseerd leven.

 

 

Spullen voor op school

We kunnen niet om de schooltas heen. Een laptop of een tablet is een must in deze digitale tijd. Een tas met een laptopvak is daarom zeker aan te raden! Laptoptassen hebben wij in overvloed, dus neem hier een kijkje! Nu al te lui? Voordat we daar wat aan veranderen laten we tussen de tekst door wat leuke tassen zien! Krijg je alvast een indruk van wat we hebben.

Met een lege tas kan je niet op school aankomen, dus daarom hier een checklist voor schoolspullen!

  • Etui, Pennen, (Kleur)potloden
  • Gum, Puntenslijper, Markers 
  • Passer, Geodriehoek, Rekenmachine
  • Agenda, Schriften (geruit of gestreept), Snelhechters
  • Kaftpapier/rekbare kaften, Mappen, Schaar 
  • Woordenboeken, Atlas, USB-stick

 

 

 

Je eigen studieomgeving

Meedogenloos als ze zijn hebben de leraren je al in de eerste week huiswerk gegeven. Aan de eettafel eet je je moeders heerlijke pasta voordat je naar je kamer gaat. Het bed ziet er verleidelijk uit, maar gelukkig kies je voor je bureau. Je gaat eraan zitten en kijkt trots naar de organisatie van je werkplek. Met wat handige spullen die je voor het schooljaar hebt gehaald is huiswerk/studeren zo simpel geworden. De nodige bakjes en laatjes zorgen voor wat orde. Maar er zijn ook items waar je minder snel aan denkt die studeren makkelijker en leuker maken! 

Laten we beginnen met een studieklok. We kennen bijna allemaal wel de regel in onze jeugd: ''Je mag op de (spel)computer/tablet/telefoon, maar niet langer dan een uur!''. Hoewel we deze regel liever vergeten, draaien we de regel even om. De studieklok kan je instellen op bijvoorbeeld een uur waarin je hard gaat blokken, waarna je even wat ontspanning mag zoeken. 

Iets anders dat kan helpen is je beeldscherm management. Een tweede scherm is prettig, omdat dit efficiënter werkt. Je hoeft dan niet constant van programma's te wisselen. Het maakt niet uit of je hier een aparte monitor voor koopt of dat je gebruikmaakt van een tablet. Gebruik je een tablet, haal dan een tabletstandaard in huis! Die maakt het mogelijk om je tablet rechtop neer te zetten, zodat je gemakkelijker kunt werken. Een laptopstandaard verbetert je houding en is daarom ook een aanrader. 

Zorg ook voor goede verlichting. Uit onderzoek is gebleken dat warm licht (geler licht) creativiteit een boost geeft, waar koud licht (witter/blauwer licht) helpt met concentreren. Intensiteit van het licht heeft ook invloed. Koop daarom een lamp of lampen die je kunt dimmen en die je laten kiezen tussen warm en koud licht. Probeer uit te zoeken wat werkt voor jou! 

Het minste of geringste kan afleiden, waaronder een enkel geluid binnen of buiten. Voor veel mensen werkt muziek daarom goed. Dat fungeert als achtergrondgeluid dat andere geluiden maskeert. Muziek zelf kan ook afleiden, want je kan geneigd zijn mee te zingen bijvoorbeeld. Tekstloze muziek of muziek in een onbekende taal kan dan goed werken. Maak een leuke afspeellijst voor jezelf!

De laatste twee tips voor je studieomgeving zijn gerelateerd aan afleiding. Als je hoofd er niet naar staat, kan je al gauw dingen aangrijpen om je van het studeren af te houden. Probeer dit te voorkomen door snacks en drinken binnen handbereik te hebben. Hierdoor heb je niet de smoes om je kamer te verlaten. Mocht je toch afgeleid raken door iets en daarop gefixeerd raken. Schrijf het op in een schrift, zodat je het niet vergeet. Dan kan je je er volledig op storten als de studieklok aangeeft dat je mag stoppen. 

 

 

 

Tips voor een georganiseerd leven

Nieuwe dingen kopen is altijd leuk. De items uit de vorige twee kopjes helpen om uitstekende studieresultaten te halen, maar zij doen dat niet zelf. Dat moet je zelf doen! Hoe hou je de focus op het studeren? Dat begint al klein. Goede slaap bijvoorbeeld. Slaaptips lees je hier! Een andere tip is een opgeruimde kamer. Maak je bureau zo leeg en geordend als mogelijk, zodat je daar geen ruis van ervaart. De ruis kan je ook op je computer ondervinden. Zorg er daarom voor dat je jouw bestanden in de juiste mapjes hebt. Een duidelijk systeem met mapjes helpt ook. Een no brainer is om even je telefoon en andere elektronische apparaten die je niet nodig hebt weg te leggen. Tot slot heb je nog het woord waar de hele jeugd een hekel aan heeft. Plannen, plannen, PLANNEN. Maak voor jezelf duidelijk wat je gaat doen, wat je af moet hebben en maak een duidelijk overzicht van deadlines. 

Succes het komende schooljaar!


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt