Menu

09/09/2021

De laatste duurzaamheidstechnieken

Het zoeken naar duurzame kleding (en in ons geval tassen en koffers) wordt steeds makkelijker gemaakt. Voor het ene merk staat milieubewustzijn dichter bij hun kernwaarden dan bij de ander, maar haast elk merk probeert op zijn eigen manier een steentje bij te dragen. Daarin worden ze ook steeds innovatiever. Al bestaande of opkomende merken proberen met nieuwe technieken of concepten de wereld te verbeteren. Dit leidt tot de gekste plannen maar ook tot het recyclen van oude ideeën. Mocht je echt zeker willen weten of een aankoop verantwoord is, kijk dan naar de certificering van het merk en wees kritisch ten opzichte van het productieproces. Dat was even een zijpaadje. Benieuwd naar de innovaties van de ontwerpers? Lees dan verder. 

 

 

Brewed Protein

Innoveren. Iets nieuws bedenken. Dat doen ze bij het Japanse Spiber Inc., met als resultaat hun zogenaamde Brewed Protein. De stof wordt gecreëerd door het gisten van plantaardige biomassa en is enorm veelzijdig in de toepasbaarheid. Strengen, garen of hars kunnen allemaal gemaakt worden van  Brewed Protein. Het mooiste is ook nog dat het volledig biologisch afbreekbaar en vegan is. Vergelijkbaar met de meer gebruikelijke stoffen van deze tijd stoot Brewed Protein een stuk minder broeikasgassen uit. Veel kleren met deze stof zijn nog niet verkrijgbaar. Wel heeft Spiber Inc. een samenwerking met The North Face, wat de potentie van het merk onderstreept.

 

Appelleer

Water? Een frisje? Appelsap misschien? Een goede keuze om de dorst mee te lessen en tegenwoordig kan van het restafval zelfs appelleer worden gemaakt. De stof die eruit voortkomt is stevig, waterbestendig en luchtdoorlatend. Evenals Brewed Protein is appelleer volledig biologisch afbreekbaar zonder microplastics achter te laten. Door al deze eigenschappen is appelleer een opkomende en duurzame stof die steeds meer de aandacht trekt onder startende tassenmerken. 

 

 

 

Bamboe

De uitdrukking ''het groeit als kool'' had net zo goed ''het groeit als bamboe'' kunnen zijn. Dat daar kleren van kunnen worden gemaakt lijkt daarom helemaal top. Mits het op de juiste manier wordt verwerkt, kan bamboe een bijdrage leveren aan minder vervuiling bij het maken van kleren. Hier komt wel weer de kritische blik om de hoek kijken die wij in de intro al noemden. Denk namelijk niet meteen positief als je ziet dat kleding van bamboe is gemaakt, want nog steeds wordt er water en chemicaliën gebruikt. Het beste kan je kiezen voor bamboe lyocell in plaats van bamboe viscose of bamboe rayon. Bij het maken van bamboe lyocell wordt er minder water en chemicaliën gebruikt en wordt er minder afval geproduceerd. 

 

Kurk

Wist je dat kurk afkomstig is van een boom? Het prettige aan het oogsten van de kurk is dat de boom zelf er baat bij heeft. Door het kurk van de boom te halen blijft de boom namelijk langer leven. Een andere bijkomstigheid is dat door het laten teruggroeien van kurk, de boom meer CO2 opneemt. Het draagt ook bij aan het ecosysteem van andere planten en dieren. De kurkboom blijkt daarom the gift that keeps on giving. 

 

Produceren op aanvraag

Een trend die we steeds meer spotten is het produceren op aanvraag. Hiermee wordt getracht om overproductie tegen te gaan, wat bijvoorbeeld kan bijdragen aan het landfill probleem wat we in de vorige blog bespraken. Collecties die minder goed slagen blijven niet meer in grote getalen op de planken liggen. Een ouderwets idee dat weer nieuw leven ingeblazen wordt. 

 

 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt