Menu

29/01/2021

Green Choice: Shop Goed, Doe Goed Part 2

Ons arsenaal aan duurzame merken is groot. Met zoveel duurzame merken om uit te kiezen, konden wij niet anders dan een meerdelige blog te schrijven. Daarom is hier Green Choice: Shop Goed, Doe Goed Part 2 met dit keer XD Design, Salzen, Dakine en Fjällräven! Evenals de merken in Part 1, hebben deze merken als doel om tot groene producten te komen. Het belang van groene producten komt naar voren in documentaires als ‘’The True Cost’’ (te zien op Netflix), waar de misstanden in de Fast Fashion wereld worden aangetoond. Het milieu en de omstandigheden voor fabrieksmedewerkers zijn in die wereld ondergeschikt aan het maken van winst. Gelukkig zijn er merken die laten zien dat het ook anders kan. Want lijnrecht tegenover Fast Fashion staan de merken die wij behandelen in deze tweeluik. Laten wij hen in de spotlight zetten!

 

XD Design

In de zoektocht naar leven op andere planeten willen onze astronomische experts één ding heel graag weten: is er water? Aangezien onze planeet de enige is met water in onze nabije omgeving, kunnen we er maar beter zuinig op zijn. Daarom gaat XD Design spaarzaam om met water. Door het gebruik van gecertificeerd gerecycled materiaal wordt voorkomen dat er overbodig veel water wordt gebruikt. Het mooiste is dat het gerecyclede materiaal ook nog eens te herleiden is. Dit wordt mogelijk gemaakt door AWARE die transparantie biedt in het gebruik van gerecycled materiaal. 

Tot slot doneert XD Design 1 euro per verkochte tas aan justdiggit.org. Justdiggit.org is een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat droog land weer groen wordt. Een groot voordeel hiervan is dat er niet meer onnodig water wegvloeit, waarmee wederom wordt voorkomen dat er water verspild wordt. Om dit te bereiken worden Afrikaanse boeren gemotiveerd en geactiveerd het land groen te maken door hen onder andere nieuwe technieken te leren. 

XD Design staat normaal gesproken bekend om de anti-diefstal kenmerken van hun tassen. Nu weet je dat zij ook veel aan het milieu denken.

Klik op de afbeeldingen om op de productpagina te komen!

 

 

Salzen

Als winnaar van de German Sustainability Award is Salzen overduidelijk een organisatie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Evenals XD Design, maakt ook Salzen gebruik van gerecycled PET materiaal om tassen te fabriceren. Het fabriceren van hun tassen gebeurt in lage lonen landen, maar de fabrieken lijken in de verste verte niet op sweatshops! Een grote rol wordt hierbij toebedeeld aan de Fair Wear Foundation (FWF). De FWF (waar Salzen zich bij heeft aangesloten) wilt eerlijke lonen, acceptabele werktijden, veiligheid in de fabrieken en geen kinderarbeid. Organisaties die zich bij de FWF hebben aangesloten worden hierop gecontroleerd, waardoor goede arbeidsvoorwaarden worden gewaarborgd. 

Al met al is Salzen een uitstekende keuze voor de milieu-minded werknemer. Functionele tassen die professionals op hun wenken bediend. (En dat zonder milieu en ethiek uit het oog te verliezen). 

Klik op de afbeeldingen om op de productpagina te komen!

 

 

Dakine

Een ander merk dat zich veel richt op het welzijn van fabrieksmedewerkers is Dakine. Zij zijn in het bezit van een internationaal erkend certificaat die gebaseerd is op de Verklaring van de Rechten van de Mens. De tassen zijn gemaakt van gerecycled PET materiaal, maar dit vinden ze bij Dakine niet genoeg! Besparen op verpakking zien zij ook als een belangrijk punt. Daarom worden ruimte besparende verpakkingen ingezet en slechts bij grote orders karton. Karton dat overigens ook gerecycled is. Buiten het materiaal van de tassen en de verpakkingen, is er een derde punt waar zij zich op richten. De bestelde tassen moeten van A naar B verplaatst worden en ook dat gebeurt milieuvriendelijk. Middels DHL Eco Friendly proberen zij zo min mogelijk CO2 uitstoot te veroorzaken. 

Op verschillende manieren levert Dakine ook zijn steentje bij. Kijk hier naar hun uiteenlopende artikelen!

Klik op de afbeeldingen om op de productpagina te komen!

 

 

Fjällräven

Dat een outdoor merk als Fjällräven duurzaamheid belangrijk vindt is niet verwonderlijk. De uitrusting van het Zweedse merk wordt veel gebruikt om de natuur te verkennen. Iets terug doen voor de natuur is daarom niet meer dan logisch. Fjällräven doet dit op vier manieren: care & repair, duurzaam ontwerp, duurzame materialen en duurzame productie. Met care & repair probeert Fjällräven mensen bewust te maken dat zij samen met de consument een grote rol spelen in duurzaamheid. De ecologische voetafdruk van de consument (test hier die van jou!) wordt kleiner als Fjällräven ervoor zorgt dat de tas lang mee gaat. Mocht de tas uiteindelijk toch stuk gaan, dan kan de consument zijn steentje bijdragen door te kiezen voor reparatie of recycling in plaats van een nieuwe tas te kopen. 

Met duurzame ontwerpen kiest Fjällräven voor designs die bestand zijn tegen de tijd. Ontwerpen die niet uit de mode raken zullen niet om de looks vervangen hoeven worden. Uiteindelijk misschien wel omdat het stuk gaat. In dit geval is recyclen een oplossing. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar Fjällräven draagt hier alvast een steentje aan bij door zo min mogelijk verschillende materialen te gebruiken. Het materiaal dat wel gebruikt wordt zorgt voor zo min mogelijk vervuiling. Zo ontloopt Fjällräven gevaarlijke en verboden chemicaliën en wordt bij het impregneren geen gebruik gemaakt van vervuilende fluorkoolstoffen. 

Tot slot duurzame productie. De gedragscode van Fjällräven zit verweven in de gehele productieketen. Leveranciers moeten voldoen aan de vastgestelde maatstaven over mensenrechten, dierenwelzijn, milieubescherming, duurzame ontwikkeling en corruptiebestrijding. Een geweldige inzet voor het milieu en mens.

Klik op de afbeeldingen om op de productpagina te komen!


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt