Menu

31/01/2020

Nationale Paraplu Dag

In een regenachtig land als Nederland kent iedereen natuurlijk de paraplu. Je hebt er verschillende thuis liggen, maar als het onverwacht weer eens plenst, koop je op straat bij het eerste de beste winkeltje toch de zoveelste paraplu...voor de verzameling zullen we maar zeggen. Maar hoe is de paraplu eigenlijk ontstaan?

PARAPLU EN PARASOL

Het woord paraplu komt van het Franse woord ‘parapluie’. Dit betekent letterlijk zoiets als ‘tegen de regen’. Een paraplu is dan ook een uitklapbaar scherm die je beschermt tegen de regen...of de zon (een parasol). Parasols bestonden al in de oudheid, in gebieden waar men meer behoefte had aan bescherming tegen de zon dan tegen de regen. Denk bijvoorbeeld aan het oude Assyrië, Egypte, Griekenland en China. Pas veel later, in de 18e eeuw, begon men parasols in de Westerse Wereld ook als regenscherm te gebruiken. 

PARAPLU VOOR DE WELGESTELDEN

De paraplu werd in Europa in die tijd vooral gezien als een product voor welgestelde dames. Dit veranderde echter zo rond 1750. Toen begonnen ook mannen in Groot-Brittannië paraplu's bij zich te dragen. En zo zien we de ‘Londense gentleman’ nog steeds, in nette kleren, met paraplu en bolhoed. 

Gelukkig is er inmiddels veel veranderd en kan iedereen zich nu een paraplu veroorloven als het regent! 

KNIRPS

Paraplu’s van ‘ouderwets’ goede kwaliteit met eigentijdse kleuren en prints. Dat is Knirps, al meer dan 90 jaar! Het begon allemaal in 1928 met de uitvinding van Hans Haupt: een paraplu die niet alleen opvouwbaar, maar ook inklapbaar was. Iets wat nu niet meer weg te denken is!

IMPLIVIA

Een ander familiebedrijf dat al lang bestaat, is Impliva. Met al 65 jaar ervaring in paraplu’s, brengt Impliva een sterke, klassieke variant paraplu op de markt met veel leuke kleuren en dessins. 

SENZ

Wil jij er zeker van zijn dat jouw paraplu bij sterke windvlagen niet omklapt….koop dan een Senz. Hét paraplu-merk dat bekend is om zijn stormparaplu’s. Als afstudeeropdracht ontwikkelde student Gerwin Hoogendoorn van de TU-Delft in 2005 namelijk een stormvaste paraplu: de Senz°-umbrella. Deze bijzondere paraplu is asymmetrisch van vorm, waardoor hij stormen tot windkracht tien aankan! 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt