Menu

04/03/2024

Van munt tot pas

In onze moderne samenleving lijkt geld vanzelfsprekend. We gebruiken het dagelijks om van alles te kopen, maar staan we eigenlijk wel eens stil bij de geschiedenis van geld? Hoe is het hele systeem ontstaan en geëvolueerd tot wat het vandaag de dag is? In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van geld en nemen we je mee op een reis door de geschiedenisjavascript:mctmp(0);.

 

Hoe het allemaal begon

Voordat er sprake was van munten of briefgeld, werd handel gedreven door middel van ruilhandel. Mensen ruilden goederen rechtstreeks met elkaar, op basis van persoonlijke behoeften. Een boer kon bijvoorbeeld zijn graan ruilen voor kleding of een kip. Dit systeem werkte goed binnen kleine gemeenschappen, maar naarmate de samenleving groeide, ontstonden er uitdagingen.

 

De introductie van munten

Om het ruilsysteem makkelijker te maken, begonnen mensen al vroeg in de geschiedenis gebruik te maken van waardevolle voorwerpen als ruilmiddel. Schelpen, edele metalen en stenen werden gebruikt om waarde uit te drukken en transacties gemakkelijker te maken. Deze objecten waren een soort primitieve munten.

Het echte keerpunt kwam toen rond 600 voor Christus in Klein-Azië de eerste officiële munten werden geslagen. Deze munten waren gemaakt van edele metalen zoals goud en zilver, en hadden een vastgestelde waarde. Mensen konden toen makkelijker handelen, omdat ze niet langer afhankelijk waren van de waarde-inschattingen van goederen.

 

 

Papiergeld en bankbiljetten

Na verloop van tijd begonnen mensen in verschillende delen van de wereld papiergeld te gebruiken als alternatief voor munten. Dit werd mogelijk gemaakt door de opkomst van bankieren. Bankiers bewaarden het geld van mensen veilig in hun kluis, en gaven hen een ontvangstbewijs van hun tegoeden. Deze ontvangstbewijzen werden steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel, waardoor papiergeld ontstond.

Het eerste gedrukte bankbiljet verscheen in de 7e eeuw in China. Het werd uitgegeven door lokale handelsbanken en was gebaseerd op het principe van ontvangstbewijzen. Papiergeld verspreidde zich snel over Azië en Europa, wat zorgde voor een revolutie in de manier waarop mensen met geld omgingen.

 

Autopech en creditcards

Begin 20e eeuw hadden steeds meer Amerikanen een auto. Met de auto kwamen ze in steden die eerst niet binnen hun bereik lagen. De reizigers konden in de problemen raken als ze niet genoeg contant geld bij zich hadden om benzine te betalen of als ze onderweg pech kregen. Als oplossing introduceerde General Petroleum in 1924 een betaalkaart die overal kon worden gebruikt bij benzinestations en garages. Warenhuizen en spoorwegen volgden snel met hun eigen kaart, die vaak alleen aan de beste klanten werd verstrekt en bij het bedrijf zelf kon worden gebruikt.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte de Amerikaanse economie een sterke groei door. De Amerikanen kochten dure spullen als auto's en keukens, het liefst op krediet, zodat ze hun goederen direct meekreegen. Diners' Club speelde in op deze kooplust en kwam in 1950 met de creditcard.

 

 

Geldautomaten en pincodes

De eerste elektronische geldautomaat kwam in 1967 in Londen in gebruik. De uitvinder wilde oorspronkelijk de betaalkaarten voorzien van een zescijferige pincode, maar zijn vrouw kon slechts vier cijfers onthouden. Daarom bestaan alle pincodes op dergelijke kaarten tegenwoordig maar uit vier cijfers in plaats van zes.

 

Online winkelen

Met de komst van internet in de jaren '90 werd een nieuw tijdperk ingeluid voor betalingssystemen. Online winkelen werd steeds populairder en er ontstonden nieuwe betaalmethoden zoals PayPal, die veilige online transacties mogelijk maakten.

Tegenwoordig hebben we ook cryptocurrencies zoals Bitcoin. Daarnaast zijn er mobiele betaalapps zoals Apple Pay of Google Pay, waarmee je met je smartphone kunt betalen. Deze moderne betaalmethodes maken winkelen en betalen steeds gemakkelijker en sneller.

 

De toekomst van geld

Geld heeft een lange geschiedenis. Van ruilhandel tot munten, papiergeld en elektronisch geld. Moderne betaalmethodes maken ons leven gemakkelijker en sneller, maar de toekomst zal ongetwijfeld nog meer veranderingen met zich meebrengen. Wat de volgende stap voor geld ook mag zijn, één ding is zeker: we kunnen nooit meer zonder!


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt