Menu

25/02/2019

Onderzoek Zakkenrollerij

Portemonnees en pasjeshouders maken een aanzienlijk onderdeel uit van het assortiment van Van Os tassen en koffers. Aanleiding voor dit onderzoek naar zakkenrollerij zijn vragen die ons vanuit onze klanten regelmatig ter ore komen. Hoe kan je het beste je portemonnee of pasjeshouder tegen diefstal ofterwijl zakkenrollerij en skimming beschermen? Aan de hand van openbare data van Politie.nl is er een onderzoek gestart naar de stand van zaken van zakkenrollerij in Nederland. Hier delen wij onze bevindingen. 

 

Aantal aangiftes in grote steden voor zakkenrollen meer dan gehalveerd

Bij zakkenrollerij denk je al snel aan de grootste steden van Nederland, daarom lag hier de focus op in dit onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal aangiftes van zakkenrollerij in de 10 grootste steden van Nederland in de afgelopen 7 jaar is gedaald met maar liefst 50,5%. In deze 10 grootste steden (Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht) zijn flinke afnames te zien in de problematiek rond zakkenrollers in de periode tussen 2012 en 2018. In 2012 werden er nog 19.122 aangiftes gedaan in deze steden. In 2018 waren dit er 9.465. De grootste daling van het aantal aangiftes is te zien in Breda, met 69,9%. In Eindhoven daalde het aantal aangiftes het minst, met 18,7%. Achtereenvolgens zullen de resultaten per stad besproken worden.  

Resultaten 10 grootste steden van Nederland

Almere kent minste zakkenrollers van alle grote steden

Van alle inwoners van de 10 grootste steden in Nederland, hebben die van Almere de kleinste kans om ‘gerold’ te worden. In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes met 67,0% af (van 343 aangiftes naar 113). De procentuele daling met 67,0% ligt een stuk hoger dan de gemiddelde daling bij de 10 grootste steden. Daar ligt de daling gemiddeld op 50,5%. 

Afgezet naar het aantal inwoners per stad, is Almere de stad waar je de minste kans hebt om in aanraking te komen met zakkenrollerij (0,06%). Ter vergelijking: in Amsterdam is de kans om bestolen te worden van je portemonnee 0,61%. 

Amsterdam trekt veel zakkenrollers

In 2018 is er in Amsterdam 5.257 maal aangifte gedaan van zakkenrollerij. Dit blijkt 55,5% van het totale aantal aangiftes in de 10 grootste steden van Nederland te zijn (in totaal 9.465 aangiftes). Hoewel dit beeld aansluit bij de verwachtingen (meer zakkenrollers o.a. vanwege het hoge aantal toeristen in Amsterdam), is het opvallend dat zakkenrollerij in Amsterdam in zeven jaar tijd bijna gehalveerd is (42.6 %). 

Breda meest succesvol in bestrijding zakkenrollerij van alle grote steden

Van alle grote steden in Nederland is de daling van het aantal aangiftes van zakkenrollerij nergens zo groot als in Breda. In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes met 69,9% af. Deze afname ligt een stuk hoger dan de daling bij de 10 grootste steden (Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht). Daar ligt de daling gemiddeld op 50,5%.

Zakkenrollerij meer dan gehalveerd in Den Haag

In Den Haag is er steeds minder overlast door zakkenrollers. In de afgelopen zeven jaar is het aantal aangiftes meer dan gehalveerd (van 2119 aangiftes naar 790). In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes rondom zakkenrollers met 62,7% af. Deze afname ligt een stuk hoger dan de gemiddelde daling die te zien is bij de 10 grootste steden, met een daling van 50,5%. 

Eindhoven kent minst grote daling zakkenrollers van alle grote steden

Van alle grote steden in Nederland kent Eindhoven de minst grote afname van het aantal aangiftes van zakkenrollers (18,7%). Ook is de kans om slachtoffer te worden van een zakkenroller in Eindhoven relatief groot.
 
In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes rondom zakkenrollers met 18,7% af (van 981 aangiftes naar 798). Deze afname ligt een stuk lager dan de gemiddelde daling bij de 10 grootste steden, waar de daling met 50,5% afnam. Ter vergelijking: in Breda nam het aantal aangiftes het meest af met 69,9%.
 
Afgezet naar het aantal inwoners per stad is Eindhoven, na Amsterdam, de stad waar je de meeste kans hebt om in aanraking te komen met zakkenrollerij (0,35%). In Amsterdam is dit 0,61%. In Almere loop je de minste kans op een gestolen portemonnee: 0,06%. 

Aantal aangiftes voor zakkenrollerij in Groningen meer dan gehalveerd

In Groningen neemt zakkenrollen gestaag af. In de afgelopen zeven jaar is het aantal aangiftes meer dan gehalveerd (van 516 aangiftes naar 235). In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes rondom zakkenrollerij daarmee met 54,5% af. Deze afname is iets groter dan de gemiddelde daling bij de 10 grootste steden, van 50,5%. 
 

Zakkenrollerij in Nijmegen in zeven jaar tijd gehalveerd 

In Nijmegen neemt zakkenrollen de afgelopen zeven jaar gestaag af met 50,5% (van 582 aangiftes naar 293). Deze afname volgt exact dezelfde trend die gemiddeld zichtbaar is bij de 10 grootste steden. Wel zijn er de nodige verschillen. Zo nam nam het aantal aangiftes in Breda af met 69,9%, en is er in Eindhoven slechts een daling te zien van slechts 18,7%.

In Rotterdam ligt afname aantal aangiftes hoger dan gemiddelde

Het aantal aangiftes rondom zakkenrollers is in Rotterdam in de periode 2012 tot en met 2018 meet dan gehalveerd met 62,7%. In de periode van 2012 tot en met 2018 is het aantal aangiftes gedaald van 2747 naar 1025. Deze afname van maar liefst 62,7% ligt een stuk hoger dan de gemiddelde daling die te zien is bij de 10 grootste steden, met een daling van 50,5%. 
 
 

 

In Tilburg is er steeds minder overlast door zakkenrollers

Zakkenrollerij is in Tilburg in de afgelopen zeven jaar meer dan gehalveerd. Het aantal aangiftes is in de periode 2012 tot en met 2018 gedaald met 53,0% (van 549 naar 258). Deze afname ligt een stukje hoger dan de gemiddelde daling van 50,5%, die te zien is bij de 10 grootste steden (Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht). 

Zakkenrollerij in Utrecht met bijna tweederde afgenomen

In Utrecht is er steeds minder overlast door zakkenrollers. In de afgelopen zeven jaar is het aantal aangiftes meer dan gehalveerd, van 1451 aangiftes naar 493. Dit resulteert in een procentuele afname van maar liefst 66,0%. Deze afname ligt een stuk hoger dan de gemiddelde daling die te zien is bij de 10 grootste steden, van 50,5%. 

 

Aanpak politie betreffende zakkenrollerij succesvol

Deze dalingen in het aantal aangiftes is uiteraard goed nieuws. Echter, waardoor wordt deze daling veroorzaakt? Wij vroegen het aan de politie. Politiewoordvoerder Marlous de Ridder zegt hierover het volgende: ‘’De grote daling is mede te danken aan alle aandacht voor preventie, waarbij de politie extra waarschuwt voor nieuwe technieken en tactieken van zakkenrollers’’. In Amsterdam is er bijvoorbeeld ook een speciaal zakkenrollersteam opgezet dat wordt ingezet bij grote evenementen waar veel zakkenrollers op af komen. Dit zakkenrollersteam deelt hun kennis actief met politie-eenheden in andere steden. 

Deze aanpak slaat aan, zo blijkt. Afgelopen jaar was de daling in het aantal aangiftes zelfs het grootst. Ten opzichte van 2017 daalde het aantal aangiftes fors met 26,6% (zie figuur hieronder). 

 

Advies voor diefstal portemonnee

Iedereen wil graag voorkomen dat zijn of haar portemonnee of pasjeshouder wordt gestolen of dat vreemden de pasjes kunnen 'skimmen'. Hein van Os zegt hierover: “Onze klanten vragen regelmatig tips om zakkenrollen en skimming te voorkomen. Het beste wat je kunt doen is de portemonnee dicht op het lichaam dragen zodat zakkenrollers er lastig bij kunnen komen. Wil je de portemonnee dragen in een tas, kies dan voor een tas met een rits of klep. Verder adviseren wij portemonnees met RFID-bescherming, waarmee skimmen makkelijk kan worden voorkomen”. 

Tips van de politie

De politie uiteraard ook verschillende tips, die we graag met je delen. De tip om je portemonnee dicht op je lichaam te dragen, zoals eigenaar Hein al noemt, wordt ook door de politie als belangrijkste genoemd. Denk daarbij aan je binnenzak. Daarnaast wordt het afgeraden om veel cash geld bij je te dragen. Er wordt aangeraden om grote bedragen vooral te pinnen (en zorg er dan voor dat je niet je pincode bij je pinpasje bewaard). 

Een algemene tip is om toch altijd op je omgeving te letten juist als je afgeleid lijkt te zijn (bijvoorbeeld als je belt met je mobiel). Dit zijn de momenten waarop zakkenrollers graag toeslaan. Let extra op als je wordt aangesproken door een onbekende, want dit kan namelijk een medeplichtige zijn die je probeert af te leiden. Een ander trucje is om iets op je kleding te knoeien. Wijs hulp van vreemden dan af en maak het zelf schoon.

Kom je op plekken waar het extra druk is? Let dan extra goed op! Op het moment dat mensen tegen je aan botsen, merk je niet snel dat iemand iets uit  je tas of zak pakt. Denk aan plekken als in het openbaar vervoer, op markten, drukke winkelstraten en tijdens evenementen of concerten.

Heb jij je portemonnee altijd in je tas? Zorg dan dat deze altijd gesloten is met de rits en houd je tas in het oog. Draag de tas het liefst een beetje voor je met de rits of sluiting tegen je lichaam (in het zicht). Dit is het makkelijkst als je jouw tas (zo mogelijk) als crossbody draagt. Op deze manier kan een dief ook niet zomaar de tas van je schouder rukken en meenemen. Om deze reden is het ook niet handig om je tas om je stuur te dragen of los in een mandje op je fiets, aangezien een dief deze er dan makkelijk uit of eraf kan pakken. Tenslotte wordt er aangeraden om tijdens het passen van kleding of schoenen extra op te letten en zorg dat je altijd je tas mee het pashokje in neemt. 

Gebruikte bronnen:  

- Data van Politie.nl
- Folder politie: Hoe voorkomt u zakkenrollen of diefstal tas


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt