Menu

06/09/2018

ONDERZOEK: PASJESHOUDER VS PORTEMONNEE EN INHOUD

 

Van Os tassen en koffers verkoopt zowel portemonnees als pasjeshouders, maar wat nemen mensen eigenlijk mee in hun portemonnee of pasjeshouder? Iedereen heeft tegenwoordig een pinpas, met bijvoorbeeld contactloos betalen, waarmee de kleinste bedragen in een handomdraai overgemaakt worden. Hebben mensen tegenwoordig nog cash geld bij zich en wat voor pasjes nemen we mee? Van Os heeft een onderzoek uitgevoerd onder 792 respondenten om een antwoord op deze vragen te krijgen. De resultaten uit dit onderzoek delen we hier. 

Pasjeshouder vs Portemonnee 

Een leren portemonnee is tijdloos, of kiest de consument toch voor een nieuw alternatief zoals de pasjeshouder? Voor velen staat de portemonnee nog met stipt op nummer 1 omdat je makkelijk muntgeld kunt meenemen en allerlei vakjes hebt voor pasjes, bonnetjes, een paracetamol, een paar pleisters, een condoom of extra set oorbellen en niet te vergeten de pasfoto's van de kinderen. Pasjeshouders winnen de laatste jaren echter aan populariteit onder consumenten.

Uit analyse van meer dan 40.000 verkooptransacties blijkt dat de verkoop van pasjeshouders de afgelopen vijf jaar met 125% is gestegen, terwijl het aantal verkochte portemonnees juist daalde met 20% (zie afb. 1). Tegenover zes verkochte portemonnees, staan inmiddels vier verkochte pasjeshouders. Met een strak design, een handig uitschuifsysteem voor de pasjes én voldoende ruimte voor meerdere passen is dit een goed alternatief voor de portemonnee. Wil je nog steeds cash geld meenemen? Ook dat kan met de pasjeshouders met meer capaciteit.

Veel pasjes op zak door loyaliteitsprogramma's

Veel ketens hebben een loyaliteitsprogramma waarbij klanten punten kunnen sparen bij iedere aankoop. Ondanks de trend om klantenpassen in een online app te hebben, zien wij in de resultaten uit dit onderzoek dat consumenten nog steeds meerdere klantenpassen bij zich dragen. Gemiddeld heeft de consument zo'n 10 pasjes bij zich (9,5 om precies te zijn).

De bankpas zit standaard in de portemonnee of pasjeshouder (soms zelfs meerdere bankpassen). Ook de zorgpas wordt veel meegenomen, van alle respondenten had 84,6% een zorgpas op zak. Daarna volgen de AH Bonuskaart met 55,7%, de identiteitskaart met 54,8% en het rijbewijs met 50%. De OV-kaart en de creditcard volgen met respectievelijk 36,9% en 35,7%. Van de verschillende klantenpassen blijkt dat de AH Bonuskaart het populairst is. Ook de klantenpas van de Hunkemöller, Hema en de Ici Paris werden veel genoemd (zie afb. 2).

Pasjeshouders met veel capaciteit

           
Uit analyse van meer dan 40.000 verkooptransacties blijkt dat de verkoop van pasjeshouders de afgelopen vijf jaar met 125% is gestegen. Opvallend is dat de capaciteit van de pasjeshouder een belangrijke rol speelt bij de consument. De verkoop van de uitgebreide (en duurdere) pasjeshouder met ruimte tot 12 pasjes is in dezelfde periode met 193% gestegen (bijvoorbeeld de Twinwallet, zie afb. boven van Secrid).

Hoewel 34,8% van de respondenten helemaal geen cash geld meer bij zich draagt, vindt het merendeel van de respondenten (65,2%) het prettig om altijd wat cash geld bij de hand te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten gemiddeld toch nog zo'n €44 op zak hebben. Bovendien word je met een pasjeshouder een beetje gedwongen om beter te schiften, aangezien je niet meer alle spaarkaarten mee kunt nemen. In deze uitgebreidere pasjeshouders is het gewoon mogelijk om cash geld mee te nemen en je hebt ook nog genoeg ruimte om de belangrijkste spaarkaarten een plaats te geven.


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt