Menu

04/08/2022

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (met Pylos59)

Duurzaamheid is binnen de fashionindustrie enorm gegroeid. Een positieve ontwikkeling zou je zeggen, maar helaas is het gemakkelijk om je producten 'groener' voor te laten komen dan dat ze zijn. Dat komt dusdanig vaak voor, dat er een term voor is bedacht: greenwashing. Om greenwashing tegen te gaan, wordt er gebruik gemaakt van certificaten. Aan duurzaamheidscertificaten is te zien of producten van merken voldoen aan bepaalde eisen. 

Niet alleen het milieu wordt als belangrijk geacht. Er wordt ook gekeken of mensen in fabrieken goed behandeld worden en goed betaald krijgen. Duurzaamheid, goed zijn voor personeel in lage lonen landen en certificering vallen allen onder het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons nieuwe merk Pylos59 is erg sterk gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het verkopen van een eerlijke tas vinden zij enorm belangrijk. Wij nemen hen en hun certificaten daarom als voorbeeld in deze blog, om goed uit te kunnen leggen waarom certificaten belangrijk zijn.

 

 

SA8000

Kinderarbeid, gedwongen werk en eerlijk loon zijn drie van de negen onderwerpen van SA8000. Productie van fashionitems vindt grotendeels plaats in lagelonenlanden. De overheden van die landen vinden het belangrijk om de productie van kleding in dat land te houden. Om de kosten voor kledingmerken laag te houden, verbeteren de overheden van lagelonenlanden weinig tot niks aan de arbeidsomstandigheden. Hetzelfde geldt voor de fabrieken die de kleren maken. De verantwoordelijkheid is daarom verschoven naar de kledingmerken zelf. Maar wie controleert of kledingmerken die verantwoordelijkheid nemen?

 

Om de arbeidsomstandigheden te controleren heeft de adviesgroep Social Accountability International (SAI) de SA8000 in het leven geroepen. Het is één van de eerste standaarden op dit gebied en wordt nog steeds als één van de (zo niet dé) belangrijkste standaard gezien. De SAI bestaat uit vakbonden, non-profit organisaties, sociale organisaties en kledingmerken als Gucci en Nike. Een gemixte groep met allemaal hun eigen kijk op wat nodig is om de opdrachtgevers van kledingfabrieken te controleren.

 

Leather Working Group (LWG)

De SA8000 richt zich op de arbeidsomstandigheden van de fabrieksmedewerkers. Dat is ook een onderdeel van de LWG, maar zoals je zal vermoeden, focust de LWG zich ook op controle op het product zelf. Pylos59 levert leren tassen en het is daarom niet verwonderlijk dat zij zich hebben aangesloten bij de LWG. Daardoor kunnen zij hun leer laten controleren op verschillende punten. De peilers van de LWG zijn: transparantie en traceerbaarheid van stoffen, kennisverbetering, efficiënt omgaan met grondstoffen, verspilling en milieu, omgang met chemische stoffen, ontbossing en dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. 

De LWG heeft verschillende pakketten samengesteld waarop gecontroleerd wordt. Afhankelijk van welke audit er wordt gedaan, vindt er jaarlijks of tweejaarlijks een controle plaats. Daardoor kan een merk als Pylos59 aan de consument laten zien dat niet alleen de werkomstandigheden eerlijk zijn (middels SA8000). Met het LWG certificaat kan Pylos59 aantonen dat het leer een eerlijke afkomst heeft, het milieubewust bewerkt wordt en het met zo min mogelijk verspilling tot een tas gemaakt wordt.

 

Waste2Wear

Geen nieuwe grondstoffen in de cyclus brengen. Met die gedachte werkt Waste2Wear. Van oud plastic flessen worden garen, stof, tassen, kleren, bekleding, knuffels, ondervloeren en meer gemaakt. Waste2wear voering is wat Pylos59 gebruikt voor hun tassen. Het gerecycled materiaal bespaart volgens Waste2Wear 70% energie, 75% CO2 gebruik en 86% water. Waste2wear is een award winning merk vanwege hun transparantie met hun blockchain en RPET test methode. 

 

 

Global Recycled Standard (GRS)

Het grootste bestandsdeel van de Pylos59 tassen is leer, waar LWG certificaten een belangrijke rol spelen. Waste2wear materiaal zorgt voor de voering van de tassen, maar dat is niet alles. Een aantal tassen van Pylos59 bevatten ook katoen. Omdat dit niet onder de certificering van LWG en Waste2wear valt, is hier een aparte standaard voor gebruikt. De GRS is een internationale standaard met inspraak van recyclers, suppliers, merken en verkopers. Bij de audit van de GRS wordt onder andere gecheckt of materiaal als gerecycled betiteld mag worden. Hier wordt streng gekeken of het gerecycled materiaal niet ergens in de keten vervuild wordt. Dat laat zien waarom audits van onafhankelijke partijen belangrijk zijn. Stoffen ophalen bij een recycler kan voor sommigen genoeg zijn om het product als milieuvriendelijk te verkopen, terwijl het in de keten bewerkt wordt met schadelijke stoffen. Een audit garandeert de koper van het eindproduct dat stoffen milieuvriendelijk is gebleven. 

 

Forest Stewardship Council (FSC)

FSC klinkt de meeste mensen bekend in de oren, dat komt mede door de herkenbare boom van het logo. FSC deelt twee verschillende certificaten uit: certificering bosbeheer (FM) en Chain of Custody (CoC). Certificering van bosbeheer richt zich op het onderhoud van de bossen, waarbij er gekeken wordt naar biodiversiteit en het positieve effect op de lokale bewoners. CoC is van toepassing op het gebruik van hout en papier. Pylos59 maakt gebruik van kaartjes en dozen dat FSC gecertificeerd is.

 

Dit draagt bij aan het algehele beeld over het merk Pylos59. Alle aspecten van het verkopen van tassen zijn aantoonbaar maatschappelijk verantwoord. Alle materialen die gebruikt worden voor de tas, de werkomstandigheden van de makers en de verpakking en kaartjes voldoen aan internationale standaarden. Daardoor kan Pylos59 aantonen dat de consument een eerlijk product koopt. Dat het transport per schip gaat, maakt het groene plaatje compleet. 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt