Menu

19/08/2021

Deze ontwerpers gingen van straatarm naar steenrijk

De wonderkinderen van de blog van vorige week zijn opgegroeid in een prettig milieu én hebben een gave. Met een persoonlijk talent en een krachtige context konden deze kinderen hun potentieel benutten. Bij de volgende ontwerpers wordt er niet getwijfeld aan hun talent, maar ontbrak het (in hun jonge jaren) wel aan een gunstige omgeving. Wat volgt zijn hartverwarmende succesverhalen over underdogs. Mensen met een achterstand die winnen in het leven. Van de goot naar de top. Mondiaal aanzien, supersterren in hun kleding.. Het onmogelijke hebben ze bereikt. Wie waren deze ontwerpers en wat waren hun hordes?

 

Ralph Lauren

We beginnen met een relatief mild verhaal, al komt dat misschien heel lichtzinnig over (wacht maar tot je de rest gelezen hebt). Ralph Lauren groeide op in armoede als Ralph Lifshitz, wat hij later vanwege pesterijen veranderde in Ralph Lauren. Als kind van Russisch Joodse ouders leefde hij in New York met zijn twee broers en een zus. Na het afronden van zijn middelbare school stopte hij met zijn vervolgopleiding, ging hij het leger in en begon hij zelfgemaakte brede stropdassen te kopen op straat. Dit deed hij in een tijd waar men alleen met dunne dassen liep, waardoor zijn ontwerpen als vernieuwend werden gezien. Hij kreeg een lening om zijn merk op te starten en sloeg een aanbod van een warenhuis af om hun naam op de stropdassen te zetten in plaats van ''Polo''. Hij had geen dollar voor zichzelf, maar gokte alsnog op zichzelf en dat heeft zich zeker uitbetaald. 

 

 

Coco Chanel 

Wie ook een moeilijke start in haar leven had was Coco Chanel. Haar ouders waren niet bepaald welgesteld en de situatie verslechterde nadat haar moeder al op vroege leeftijd overleed. Door dit verlies koos vader Albert ervoor om zijn twee zoons te laten werken en zijn drie dochters naar een weeshuis te sturen. Daar werd Coco Chanel op 11-jarige leeftijd opgevoed door nonnen. De nonnen leerden haar naaien en dat is essentieel geweest voor haar leven. Toen ze eenmaal te oud werd voor het weeshuis is ze naar Moulins verhuisd. Daar heeft ze van naaien haar vak gemaakt en zong ze een tijd in café-concerts (daar zag zij geen carrière in). In Moulins ontmoette ze de rijke Étienne Balsan en na diens overlijden de minstens zo rijke Arthur Capel. Dit gaf haar de mogelijkheid om haar eigen kleding te ontwikkelen en boutiques te openen. Velen zien haar als de belangrijkste mode ontwerper die ooit bestaan heeft. Dit komt onder meer door haar sportieve designs die afweken van de korset trend.

 

Louis Vuitton 

Net als Coco Chanel groeide Louis Vuitton op in Frankrijk onder niet al te beste omstandigheden. En ook bij hem overleed de moeder van het gezin. Vanaf dat moment is het haast een Disney verhaal. Zijn vader hertrouwde met een vrouw die beschouwd kan worden als de valse stiefmoeder uit sprookjes. Louis en zijn stiefmoeder konden niet goed met elkaar overweg en dat ging zelfs zo ver, dat hij van het bergachtige Anchay naar Parijs is gelopen. De tocht duurde van zijn 14e levensjaar tot zijn 16e en dat was niet omdat de tocht zo lang was. Hier en daar stopte hij om onderdak te krijgen in ruil voor werk. Eenmaal in Parijs ging hij in de leer bij een succesvolle koffermaker. Na 16 jaar had Louis Vuitton een dusdanige reputatie gemaakt, dat de vrouw van Keizer Napoleon tot zijn clientèle behoorde. Hierdoor kreeg hij toegang tot hogere kringen die vaste klanten werden.

 

Thierry Hermès

Het grootste succesverhaal is in dit geval het verhaal met de moeilijkste start. In 1801 werd Thierry Hermès geboren in Krefeld, dat destijds onder het Franse Rijk van Napoleon viel. Zijn ouders hadden zes kinderen en van deze acht gezinsleden bleef alleen Thierry over. Ziektes en oorlog zorgden ervoor dat Thierry Hermès geen enkel familielid overhield, zelfs niet buiten dit gezin. Als 20 jarige wees ging hij naar Parijs, op zoek naar een beter leven. Dat betere leven vond hij. Hij trouwde, blonk uit in zijn vak en in 1837 opende hij zijn eerste winkel. Aanvankelijk startte Hermès met zadels en harnassen van leer. Later werden dit door de toenemende vraag hutkoffers en tassen. Vanwege zijn speciale originele manier van naaien was zijn lederwaar van uitzonderlijke kwaliteit. Hierdoor kwamen alle hotemetoten en edelen in zijn winkel en is de nalatenschap van de wees Thierry Hermès enorm geworden.


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt