Menu

14/11/2019

In de stijl van de jaren '40

Het is leuk om  af en toe terug te kijken in de tijd, toch? Hoe leefden mensen toen, wat was er in de mode en wat doen wij nu anders? Over het antwoord kunnen we kort zijn: het waren echt heel andere tijden. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat Rotterdam op 14 mei 1940 zwaar werd getroffen door bombardementen. En geloof het of niet, maar de winkel van Van Os stond er nog! (zie foto, het gebouw links)

Kan jij je bijvoorbeeld een wereld zonder mobiele telefoons en zonder internet voorstellen? Ook was het nog helemaal niet zo gemakkelijk om overal ter wereld heen te reizen. Een auto op de oprit of regelmatig vliegen was gewoon niet voor iedereen weggelegd, zoals dat nu voor veel mensen bijna ‘gemeengoed’ is geworden. Maar áls ze dan op vakantie gingen, wat nam je dan mee? Nou, een leren reistas of een vierkanten koffertje met handvat. 

Het waren roerige en onzekere tijden omdat de oorlogsjaren (WOII) en wederopbouw precies in dit decennium vielen en er een economische depressie was. Dit zie je terug in de mode uit die tijd. De mode in de jaren ‘30 en ‘40 lijkt veel op elkaar en is praktischer dan in voorgaande jaren. Functionaliteit, zuinigheid en eenvoud was in die tijd het belangrijkst. Zo werden er goedkopere materialen gebruikt voor kleding. Dit wilde echter niet zeggen dat je er niet elegant en verzorgd uit kon zien! Kijk maar eens naar het moodboard.

Iconen als Coco Chanel, Elsa Schiaparelli en Yves Saint Laurent zetten de toon in de mode. Chanel met haar klassieke minimalistische ontwerpen, Yves Saint Laurent met zijn elegante en stijlvolle ‘New Look’ en Schiaparelli juist met vrolijke patronen, grappige motieven en (surrealistische)details.  Merken als Ted Baker, Fred de la Bretoniere en Leonhard Heyden hebben zich hier vast door laten inspireren. Andere merken zoals Castelijn en Beerens kunnen teruggrijpen naar oude modellen uit hun eigen collectie omdat ze zijn opgericht in 1945. 

Castelijn en Beerens

Fred de la Bretoniere

Ted Baker

Reistassen


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt