Menu

22/06/2023

5 TIPS OM DUURZAAM EN STIJLVOL TE REIZEN

Duurzaamheid is een thema dat sinds een aantal jaar veel besproken wordt. Wanneer er aan duurzame reizen gedacht wordt, is vervoer vaak het eerste onderwerp dat boven tafel komt. Dit is natuurlijk ook de meest voor de hand liggende uitstoter. Toch zijn er nog veel meer, misschien wel minder ingrijpende, acties die je kan ondernemen om jouw reis duurzamer te maken. In deze blog zetten we vijf tips uiteen, die je op elke vakantie kan toepassen. 

 

1.  Hergebruik of repareer spullen die je al hebt

Het is natuurlijk lekker om met een frisse look, een nieuwe koffer-set of de nieuwste backpack op vakantie te gaan. Bedenk eerst: zijn jouw oude spullen echt aan vervanging toe of kunnen ze met een reparatiebeurt nog prima mee? Daarnaast loont het zich vaak om producten van hoge kwaliteit aan te schaffen. Deze gaan langer mee en wanneer er toch iets verslijt kunnen ze vaak gerepareerd worden. Toch echt een nieuw item nodig? Kijk eerst naar tweedehands opties, misschien vind je wel een schat. 

 

 

2.  Laat niets achter 

Wanneer je op vakantie bent, is het natuurlijk verleidelijk om toch die mooie schelpen mee te nemen, een schildpad onder water te aaien of een bosje bijzondere bloemen te plukken. Dit zijn allemaal onderbrekingen in de omgeving, wanneer dit veel gebeurd kan het schade brengen aan flora & fauna. Het is dus belangrijk om respect te hebben voor de omgeving van jouw bestemming. Een veel gesproken quote in de backpackerswereld luidt dan ook: ‘take nothing but photo’s, leave nothing but footprints’. 

 

 

3. Vermeid plastic flessen 

Het is uiteraard algemeen bekend dat op veel vakantie bestemmingen het water uit de kraan niet veilig gedronken kan worden. De meest vanzelfsprekende optie is dan vaak water uit grote plasticflessen aanschaffen. Ga eens opzoek naar drinkwaterpunten bij hotels of in winkelcentra bij jouw in de buurt, er worden namelijk steeds meer van dit soort punten aangelegd. Verder scheelt het ook om een herbruikbare fles mee te nemen die je steeds bijvult. 

 

 

4. Koop lokaal

Wanneer je een prachtige bestemming bezoekt, is het gemakkelijk om bij een grote hotelketen te boeken, je bekende ketens op te zoeken en souvenirs in de dichtstbijzijnde winkeltjes op de boulevard te kopen. Al deze dingen kunnen op een duurzamere en vaak ook leukere manier… Namelijk, word één met de locals! Door niet via grote reisorganisaties te boeken, maar zelf opzoek te gaan naar lokale hostels, zorg je ervoor dat het geld bij de ondernemers van jouw bestemming terecht komt. Hetzelfde geldt voor shoppen in ketens die je overal vindt of souvenirs waar op de onderzijde ‘made in China’ staat. Ga in plaats hiervan opzoek naar lokaal geproduceerde of handgemaakte souvenirs.

 

 

5. Eet lokaal 

Deze laatste tip sluit aan bij de vorige tip, nummer vier. Op elke toeristische bestemming kom je vanzelf ook jouw bekende fastfoodketens tegen, het is snel, makkelijk en je weet wat je kan verwachten wanneer je hier gaat eten. Deze internationale grootheden importeren producten uit de hele wereld, om waar dan ook aan dezelfde verwachting te voldoen. Ga je uiteten bij een plaatselijk restaurantje, wordt er eten geserveerd wat een veel kortere route afgelegd heeft. Hierbij komt dat het vaak ook verser en lekkerder is!


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt