Menu

10/11/2021

Waar komt Singles day vandaan?

Wanneer we je enkele jaren geleden hadden gevraagd of je Singels day vierde hadden we waarschijnlijk alleen maar vragende blikken als antwoord gekregen. Die kans is nu een stuk kleiner want sinds een aantal jaar wordt er op de elfde van de elfde niet meer alleen het carnavalsseizoen geopend en Sint Maarten gevierd. Sinds een aantal jaar is er nu ook in Nederland een nieuwe feestdag opgedoken: Singles day. 

 Singles day hearts Unsplash Rinck Content Studio Van Os


Zoals er voor de stellen Valentijnsdag is, is er voor de singles onder ons een eigen feestdag; Singles day. Singles day is de laatste jaren op een snel tempo populariteit aan het winnen in Nederland. Deze dag vindt zijn oorsprong in China, waar hij al sinds de jaren negentig gevierd wordt. Singles day ook wel ‘Guanggun Jie’ genoemd is namelijk een populaire feestdag bij Chinese jongeren die er trots op zijn dat ze vrijgezel zijn en dat willen vieren.


In 1993 is Vrijgezellendag in het leven geroepen door vier vrijgezelle mannelijke studenten van de Universiteit van Nanjing die activiteiten bedachten op 11 november om zo aan een vriendin te komen. Andere universiteiten namen dit over. Ook na het afstuderen zouden de studenten de traditie hebben doorgezet, waardoor Singles Day ook buiten het studentenleven voet aan de grond kreeg. 

De datum is niet per toeval gekozen maar heeft een interessante theorie achter zich. De datum 11/11 is namelijk gekozen vanwege de vier enen. De 1 wordt gezien als symbool voor de individu. 11 november 2011 (11-11-2011) werd tot ‘Vrijgezellendag van de Eeuw’ gedoopt, door de zes enen in de datum in plaats van vier en werd dan ook uitbundig gevierd. 


In de eerste jaren in China was de dag vooral gericht op het samenbrengen van Singles. Bijvoorbeeld door feestjes en blind dates. Tegenwoordig is dat wel anders. Deze dag staat in het teken van het verwennen van jezelf, of je nu vrijgezel bent of niet. We vieren op Singles day het leven als individu. Dit kan uitgebreid gevierd worden in de (digitale) winkelstraten vol met kortingen. In China is Singles day inmiddels één van de belangrijkste winkeldagen in het jaar. Ook in de rest van de wereld wordt steeds meer ingespeeld op deze dag vol kortingen.



Kortom; Singles day is een viering van je leven. Ooit bedoeld voor vrijgezelle Chinese mannen, maar tegenwoordig eigenlijk voor iedereen. Overal ter wereld. Het gaat er namelijk om dat je jezelf als individu viert. Dat maakt van Singles day de perfecte dag om jezelf in de watten te leggen. Happy Singles day!

 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt