Menu

04/11/2021

Het leermomentje

''Dom Bontje van het Jaar'', de spotprijs voor BN'ers die bont dragen, is een symbool voor de verminderde acceptatie van dierproducten. Niet alleen bont heeft een slecht imago. Over de jaren heen is ook het perspectief over leer verschoven. Hoewel leer nog steeds als luxeproduct wordt gezien, wordt leer ook geassocieerd met dierenleed en een vervuilend bewerkingsproces. Kwaliteit versus ethiek, leren producten staan door deze tegenstelling constant ter discussie. The good and the bad.. We vertellen je in deze blog van alles over leer. Dit is ons Leermomentje.

 

 

 

1. Leercertificaten

Een passend vervolg op de woordspeling van het ''Leermomentje'', maar ook op het ethische vraagstuk dat kleeft aan lederwaar. Want mocht je voor leer kiezen, dan wil je waarschijnlijk ook dat het zo duurzaam en diervriendelijk als mogelijk vervaardigd is. In de meeste gevallen geven merken op hun website aan hoe ze aan het leer komen. Om aan te tonen dat het om moreel verantwoorde leer gaat, kan er gebruik gemaakt worden van certificaten. Deze worden uitgedeeld door derde partijen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ICEC, Leather Standard by OEKO-TEX en LWG. Mochten certificaten een dealbreaker voor je zijn, dan kan je bijvoorbeeld een lijst maken met merken die aan de ethische voorwaarden voldoen!

 

2. Vegan leer

''Vegan leer, is dat niet gewoon kunststof?'' Door de paradox in de naam van vegan leer wordt dit veel gedacht. Deze gedachtegang zorgt ervoor dat vegan leer vaak gezien wordt als nepleer. Is dat een terechte conclusie of doen we vegan leer dan te weinig eer aan? Als er dieper wordt ingegaan op wat vegan leer is, wordt duidelijk dat ook vegan leer niet vrij staat van discussies. De term vegan leer wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt, en dient nu meer als parapluterm. Onder deze term vallen enerzijds materialen als ananasleer en leer van andere planten, die op innovatieve wijze zorgen voor minder vervuiling en minder onnodig dierenleed. De andere kant van dezelfde munt is dat vegan leer als term wordt gebruikt voor PU en PVC, dat door bijvoorbeeld microplastics nog steeds vervuilend is. 

 

3. Hoe kan je echt van nep onderscheiden?

''Real authentic leather'' (of iets in die geest). Het label heb je vast gezien als je in het bezit bent van een echte leren tas. Misschien ook als je te maken hebt gehad met een nep exemplaar. Hoe zie je of je voor de gek wordt gehouden of niet? Daar zijn verschillende manieren voor. De eerste manier is om te kijken naar de achterkant van het leer. Deze methode werkt alleen als het leer niet dubbel gelaagd is. Nepleer is daar wat hariger in tegenstelling tot echt leer, dat aan de achterkant meer vezeliger is (zie onderstaande foto). Diezelfde vezeligheid kan ook voorkomen aan de randen van de tas. Nepleer zal in dat opzicht wat gladder zijn. Of het leer is, kan je vaak ook ruiken. Leer heeft een onmiskenbare geur die je herkent als je eenmaal bekend bent met de geur. Leer is vaak ook iets rekbaarder dan kunststof.

 

*Onderstaand: Leren rugzak van Spikes and Sparrow, artikelnr 103451. Rechts is de onderkant van de klep. Klik op de afbeelding om naar het product te gaan.

 

 

4. Hoe kijkt men naar leer?

Over bont wordt negatiever gedacht dan over leer. Dit geldt ook voor de groep 16 tot 34 jarige, een leeftijdsgroep wiens meningen over leer werden onderzocht door Carrier, Germain en Jean (2014). Een andere noemenswaardige uitkomst van dat onderzoek is dat vrouwen meer dan mannen het ecologische, het ethische en de afkomst meenemen in hun overweging bij het kopen van draagwaar. Dat is een belangrijk weetje, omdat vrouwen positiever staan tegenover het kopen van luxe goederen dan mannen (Stokburger-Sauer & Teichmann, 2013). En zoals benoemd worden leren tassen toch als luxe goederen gezien. Tot slot: zowel mannen als vrouwen zien gelijkenissen tussen leer en bont, waar nepleer in hetzelfde hokje als normale apparel wordt geplaatst. 

 

5. Hoe zorg je voor leer?

Een kwaliteit die vaak aan leer wordt toegedicht is dat het langdurig meegaat. Om de levensduur zo lang mogelijk uit te breiden, is het belangrijk om  je lederen item goed te verzorgen. Er zijn meerdere soorten typen leer, die elk net een ander soort behandeling hoort te krijgen. Maar in het algemeen beginnen we met: maak je tas niet te zwaar met spullen. Deze regel geldt voor elke tas, maar leer rekt uit en door gewicht kan de tas zijn vorm verliezen. Bewaar leer niet in de zon en hou het weg van warmtebronnen als verwarmingen. 

Goede zorg nodig voor je leren product? Bekijk onze onderhoudsproducten hier.


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt