Menu

19/08/2021

Wat je nog niet wist over deze universiteiten

Het collegejaar is begonnen en het bezoeken van scholen en uni's is eindelijk weer toegestaan. Geen colleges meer via de laptops. Nee, het bruist weer op de campus. Dat betekent dat er weer mensen lopen over de historische terreinen van de universiteiten. In een groot aantal studentensteden hebben wij een filiaal zitten en de universiteiten van die steden lichten wij in deze blog uit. Lees verder en ontdek leuke feitjes over universiteiten waar jij of een bekende studeert (of dat in het verleden hebben gedaan).

 

 

Leiden

Laat ons beginnen met de oudste Universiteit van Nederland. De universiteit in Leiden is opgericht in 1575 door niemand minder dan Willem van Oranje. Tijdens de Nederlandse Opstand was het lastig om academisch onderwijs in Leuven te volgen, waardoor onze Vader des Vaderlands zich genoodzaakt voelde om een universiteit op te richten. 

Bekende alumni: Mark Rutte, Eva Jinek, Niko Tinbergen

Plek op wereldwijde ranglijst: 112/1300

 

 

Nijmegen 

De Radboud Universiteit in Nijmegen is niet de eerste universiteit van die stad. In 1655 was er de Kwartierlijke Academie van Nijmegen. Na een epidemie en de inval van de Fransen was het in 1679 afgelopen met . De Katholieke Universiteit Nijmegen is in 1923 opgericht om de emancipatie van katholieken te bevorderen. Het opvallende is dat de Universiteit Leiden mede is opgericht voor de emancipatie van protestanten in een land waar het katholicisme het grootst was. Eeuwen later zijn de rollen van de protestanten en de katholieken omgedraaid.

 

Bekende alumni: Lilian Marijnissen, Björn Kuipers, Rita Verdonk

Plek op wereldwijde ranglijst: 220/1300

 

 

 

Rotterdam

Een lange tijd was de Erasmus Universiteit Rotterdam een hogeschool. Pas toen de Medische Faculteit Rotterdam ging fuseren de Nederlandse Economische Hogeschool in 1973 ontstond de Erasmus Universiteit. Het is de eerste universiteit die vernoemd is naar een persoon. Een leuk feitje over Desiderius Erasmus is dat hij is dat hij als onwettig kind is geboren. Zijn vader, die hoge priester was, verwekte hij een kind bij zijn huishoudster waarmee hij niet getrouwd was. Niet alleen een universiteit is naar hem vernoemd. Ook is er het ERASMUS-programma. Via dit programma kunnen Europese studenten 3 tot 12 maanden studeren in een ander land. Erasmus studeerde in zijn tijd in meerdere landen. 

Bekende alumni: Jan Peter Balkenende, Diederik Gommers, Fatima Moreiro de Melo

Plek op wereldwijde ranglijst: 179/1300

 

 

Maastricht

De jongste universiteit van Nederland is gelegen in Maastricht. In 1976 is de huidige Universiteit Maastricht opgericht nadat er al meerdere pogingen zijn gedaan om een universiteit in die regio te krijgen. Zo heeft de stad zich kandidaat gesteld voor de katholieke universiteit die zou komen (die ging naar Nijmegen) en bood men zich ook aan voor een nieuwe technische unie (deze kwam in Eindhoven). Het parlement stemde toe om een nieuwe medische faculteit op te richten in Limburg nadat er veel mensen werkloos raakten door de mijnsluitingen in de jaren 60 en 70. 

Bekende alumni: Emil van Oers, Kelly Weekers, Pieter van den Hoogenband (studie afgebroken),

Plek op wereldwijde ranglijst: 233/1300

 

 

 

Groningen

De op één na oudste en de op twee na grootste. Maar wel de eerste universiteit die als eerst een vrouw toeliet, de eerste vrouwelijke lector had, de eerste Nederlandse ruimtevaarder en de eerste president van de Europese Centrale Bank. De Rijksuniversiteit Groningen is na het UMC de grootste werkgever van die provincie. 

Bekende alumni: Aletta Jacobs, Herman Finkers, Epke Zonderland

Plek op wereldwijde ranglijst: 128/1300

 

 

Utrecht

In de lijst bekende alumni kom je Jan Pol tegen. Hem ken je waarschijnlijk van de realityserie The Incredible Dr. Pol, waar camera's de in de VS wonende dierenarts volgen. Dat de Nederlandse Jan Pol in Utrecht gestudeerd heeft is niet zo gek, want de Universiteit Utrecht is de enige universiteit in Nederland die dierenartsen opleidt. Die universiteit heeft ook de grootste bètafaculteit van Nederland. 

Bekende alumni: Femke Halsema, Maarten van Rossum, Jan Pol

Plek op wereldwijde ranglijst: 110/1300


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt