Menu

18/08/2021

De 5 Wonderkinderen van Nederland

Summa cum laude. Dit is niet het begin van een Thierry Baudet speech, maar het is de toewijzing op diploma's van excellente studenten. Afgelopen zomer kreeg Laurent Simons die eer toebedeeld voor zijn bachelor diploma fysica. Op zich niet hele vreemde gebeurtenis zou je denken, maar met zijn 11 jaar zou Laurent normaal gesproken nog niet eens in de brugklas zitten. We spreken hier dus over een wonderkind. In Nederland is Laurent zeker niet de eerste die de publiciteit heeft gehaald met zijn vroege uitzonderlijke academische prestaties. Hij is wél de eerste van de vijf die wij gaan bespreken. Lees verder en ontdek de belangrijke levensles die als een rode draad door het verhaal loopt. 

 

 

 

2. Erik van der Boom

De opvolger in de lijst is de voorganger van Laurent. Erik van der Boom kwam in De Wereld Draait Door door het te presteren om op zijn dertiende het gymnasium te halen. Maar dat is niet het enige dat bijzonder is, want Erik is volledig een andere richting ingeslagen. Hij is namelijk zijn passie voor muziek gaan achtervolgen. Zoals hij zelf zei is het belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Tot op heden maakt Erik 'Arborus' nog steeds muziek onder het label van Armin van Buuren. In dit leuke item van 1Vandaag ontmoetten Erik en Laurent elkaar. (Klik hier!)

 

3. Floor Sietsma

Gelijkenissen tussen Erik van der Boom en het volgende (voormalig) wonderkind zijn snel te vinden. Floor Sietsma heeft uiteraard ook al vroeg haar school afgerond. Sterker nog, met 12 jaar was ze een tijd lang de jongste student ooit in ons land. De bolleboos deed wiskunde en informatica, haalde haar diploma maar ging vervolgens net als Erik haar hart achterna. Zij kwam tot de conclusie dat de wetenschap niet de wereld is waar zij wilde blijven. Ze werd orthopedagoog en is nu werkzaam als coach voor persoonlijke ontwikkeling.

 

 

 

4. Boyan Slat

Elseviers Nederlander van het jaar 2017 heeft geen records of ontzettend vroeg zijn VWO afgerond. Nee, Boyan Slat staat bekend om zijn profielwerkstuk dat onderdeel is van het HAVO en VWO. Zijn ambitieuze plan om de zee schoon te maken kreeg al vorm voordat hij klaar was met de middelbare school. Het leverde hem een prijs op van de TU Delft, waar hij later is gaan studeren. Daarnaast bleef hij zijn The Ocean Cleanup ontwikkelen. Boyan mocht een TED Talk houden en ging daarmee viral.

 

5. Whee Ky Ma

Geboren in Delfzijl en momenteel professor bij de New York University. Whee Ky Ma begon op zijn veertiende met de studie sterrenkunde en promoveerde al op zijn tweeëntwintigste. Whee Ky Ma is in het academische leven gebleven, maar is wel een andere richting in geslagen. Hij raakte uitgekeken op de natuurkunde en ging zich bezighouden met het instrument dat hem bekend heeft gemaakt: het brein. In een interview geeft Ma aan dat ook hij moeite had het vinden van iets dat hij écht leuk vond. Het is de ''geld maakt niet gelukkig'' versie voor intellectuelen. De mensen die de moeilijkste problemen vraagstukken moeten ontrafelen lopen tegen hetzelfde probleem aan als jij en je buurman: wat maakt mij gelukkig?


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt