Menu

05/05/2021

Bestemming: Leeuwarden

Leeuwarden

Suikerbrood, Doutzen Kroes, het kaatsspel en fierljeppen. We nemen je dit keer mee naar Friesland. Om precies te zijn naar Leeuwarden, de hoofdstad van deze provincie. Wellicht niet de eerste de stad waar je aan denkt bij het zien van onze landkaart. De aandacht gaat namelijk vaak uit naar de drukke Randstad of het gezellige zuiden. Maar geloof ons.. You're missing out. Leeuwarden was in 2018 nog de culturele hoofdstad van Europa. Een bevestiging dat de stad veel te bieden heeft! 

 

Historische gebouwen

Waar te beginnen? De rijke geschiedenis van Leeuwarden wordt tastbaar in de vele oude gebouwen die de stad heeft. De Oldehove, de Waag, de Blokhuispoort.. Stuk voor stuk gebouwen die in de 15e/16e eeuw een belangrijke rol vervulden. De Oldehove is een toren die werd gebouwd om de trots van Leeuwarden uit te drukken. Het merkwaardige is dat deze toren scheef is gaan staan. Onze toren van Pisa op eigen bodem!

In de Waag werden in de 16e eeuw producten gewogen. Mits goedgekeurd mochten deze op de markt verkocht worden. Het Blokhuispoort heeft vroeger verschillende functies gehad. Eerst werd het gebruikt als fort, later als gevangenis. Al deze gebouwen zijn te bezoeken en begaanbaar, mocht je ze van binnen willen zien. Zij maken deel uit van een rondleiding die door de stad gaat. Maak het jezelf makkelijk door voor eigen gemak gebruik te maken van een rugzak tijdens de citytour! 

 

 

 

Parken

Aan natuur geen gebrek in Leeuwarden. Zin in een grote wandeling? Dan kan je naar het recreatiepark De Groene Ster. Met een wandeling van 15 km ben je wel even zoet. Geniet ondertussen van de bomen en de plas, de fauna en het lekkers dat je mee hebt genomen in je tas. Ga je liever naar een kleiner parkje? Dan is de Prinsentuin misschien wat voor je. In 1648 is deze tuin aangelegd door Willem Frederik van Nassau, die destijds stadhouder was. Een gift aan het volk om het einde van de Tachtigjarige Oorlog te vieren. Leuk om doorheen te wandelen, maar ook lekker om even in het gras te zitten en te genieten van de zon. 

 

 

 

Musea

Als (voormalig) culturele hoofdstad kunnen musea niet ontbreken. Deels gaan deze over het verleden van de stad. Inmiddels is het je vast duidelijk geworden dat de Friese hoofdstad veel heeft meegemaakt. Ga terug in de tijd in het Fries Museum, waar verschillende tentoonstellingen verschillende tijdperken behandelen. Het Fries Verzetsmuseum dat in het Fries Museum gaat logischerwijs over de Tweede Wereldoorlog, waar Ferhaal Fan Fryslan je meeneemt door de gehele tijdlijn van de provincie. Kunst is er ook te zien, net als in Het Princessehof (keramiek) en Museumhuis Van Eysinga (divers). 't Andere Museum van oldtimer tot kant verraadt in de naam al wat het tentoonstelt. Datzelfde geldt voor het Natuurmuseum Fryslan. 

 

 

Shoppen

De leukste winkelstraat van Nederland? De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden heeft al meerdere malen deze titel mogen dragen. De andere straatjes stromen ook over van gezelligheid. Struin door het centrum en kom langs bij onze vestiging in dit mooie winkelgebied! Een extra tas kan vast wel bij al die shoptassen die je gescoord hebt. Praktisch voor bij het shoppen is de crossbodytas waar je bijvoorbeeld sleutels, je portemonnee en je telefoon in kan doen.

  


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt