Menu

06/11/2018

BLACK FRIDAY IS COMING

Als je de term Black Friday hoort, denk je al snel aan korting, korting en nog meer korting. Van Os doet dit jaar natuurlijk ook mee aan Black Friday, maar wist je dat de oorsprong van Black Friday te maken heeft met de Amerikaanse financial crash op 24 november 1869? Speciaal voor jou worden in deze blog alle ins and outs verteld over Black Friday om de buzz rondom deza dag duidelijk te maken.

BACK TO THE BEGINNING

Black Friday is dus allemaal ontstaan op een financiële zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis. Op dat moment zelf was Black Friday alleen niet de Black Friday zoals we die nu kennen. Want crisis en shoppen gaat niet heel goed samen toch? Waarom is dat dan nu wel zo? Hieronder de Black Friday timeline vanaf 1869 tot aan vandaag: 

1869 

Amerikaanse financiers James Fish en Jay Gold probeerden op vrijdag 24 november de goudmarkt over te nemen in de New York Gold Exchange. Toen president Grant van deze manipulatie vernam, gaf hij de treasury de opdracht om een grote hoeveelheid goud vrij te geven, waardoor de run stopte en de prijzen met 18% daalden. Fortuinen werden op één dag gemaakt maar gingen dus al gauw verloren waardoor de crisis begon.

1951 & 1952 

Black Friday had in de volgende eeuw al een hele andere betekenis gekregen. In deze twee jaren viel het op dat veel mensen zich de dag na Thanksgiving ziekmeldden op hun werk. Hierdoor hadden zij een vierdaags weekend wat natuurlijk best wel fijn is. Daarnaast had de term ‘’Black Friday’’ in deze tijd een dubbele betekenis. De politie in Philadelphia en Rochester gebruikten deze term om de drukte aan het begin van het kerstinkopenseizoen te beschrijven. 

1961

In 1961 probeerden de stad en de kooplieden van Philadelphia de verkeers- en winkelomstandigheden te verbeteren. Een public relations-expert adviseerde de rebranding van de dagen: "Big Friday" en "Big Saturday". Maar deze sloegen niet aan en werden al snel vergeten. Tot zo ver de public relations-expert…

1975

Het gebruik van de term ‘’Black Friday’’ verspreidde zich langzaam en verscheen voor het eerst in The New York Times op 29 november 1975, waarin het nog steeds specifiek verwijst naar "de drukste winkel- en verkeersdag van het jaar" in Philadelphia. De term werd op dat moment nog steeds alleen in die regio gebruikt. 

1980s

Vanaf de beginjaren 80 wordt de link naar Black Friday zoals we vandaag de dag kennen, duidelijker. De term verspreidde zich en kooplieden gebruikten het voor het eerst in associatie met een winkeldag. Black Friday was vanaf dit moment het begin van de periode waarin retailers niet langer "in het rood" zouden staan, maar de winsten van het jaar zouden innen. Rode verliezen werden op papier omgezet naar zwarte winsten. Zo, daar viel het kwartje. 

2000s

De dag na Thanksgiving is sinds de 00s benoemd tot de onofficiële start van het kerstshoppen (en voor wij Nederlanders is de sint natuurlijk niet te vergeten). In Amerika is dit de start van de kerstcountdown en zijn de straten gevuld met kerstparades en -activiteiten. De grote, Amerikaanse department stores begonnen deze parades massaal te sponsoren om zo meer mensen haar hun winkels te trekken en uiteindelijk meer omzet te genereren. Die laten deze kans natuurlijk niet liggen! 

2015 - NU

In ons kikkerlandje is Black Friday in 2015 voor het eerst echt geïntroduceerd en heel Nederland was gelijk fan. Je kunt er echt niet meer omheen en hoe fijn is het om voor je familie en vrienden de leukste cadeaus voor een goede prijs te scoren. En ja, Van Os doet dit jaar natuurlijk ook mee. Houdt onze socialmediakanalen (Facebook en Instagram) en nieuwsbrief goed in de gaten voor onze Black Friday actie! 

SHOP TILL YOU DROP

Black Friday is dus de perfecte dag om te shoppen voor de feestdagen. Heb jij al een verlanglijstje gemaakt? En vergeet jezelf ook niet hé! Hieronder een aantal van onze mooiste black bags ter inspiratie. 

 

1. MYOMY Schoudertas My Paper Bag Handy zwart | 149,95

2. Valentino Handbags Shopper Serenity zwart | 119,99

3. Ted Baker Toilettas Libbert zwart | 42,00

 

4. Fjällräven Rugzak Kånken Classic zwart | 89,95 

5. Monbeki Rugzak Leer Monbeki zwart | 199,00

6. Eastpak Rugzak Padded Pak'r zwart | 65,00

7. Castelijn en Beerens Laptoptas Firenze Business zwart | 249,95

8. Cowboysbag Laptoptas Norwich zwart | 199,95

9. Piquadro Laptoptas Black Square zwart | 260,00


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt