Menu

26/07/2018

Handbagage koffer steeds meer in trek

Vanwege de extra kosten voor ruimbagage in het vliegtuig, reizen veel Nederlanders enkel nog met handbagage. Hiermee bespaar je niet alleen kosten, bijkomende voordelen zijn dat je niet meer het risico loopt dat je je koffer kwijtraakt én je kunt meteen doorlopen naar de uitgang. In de keuze tussen een handbagage koffer en een reistas gaat voor steeds meer reizigers de keuze uit naar een handbagage koffer of trolley. Uit een rondvraag komt een opmerkelijke reden naar voren: handbagage verdwijnt door overvolle bagagerekken steeds vaker alsnog in het bagageruim en daar is het een stuk kwetsbaarder. 

Handbagage koffers steeds vaker het vliegtuig in, aantal reistassen neemt af
Uit onderzoek blijkt dat daarom steeds meer reizigers kiezen voor een stevige handbagage koffer of trolley. Waar het gaat om reisbagage (reiskoffers en reistassen), is sinds 2016 het aandeel handbagage koffers flink gestegen van 20% naar ruim 33%. Dit gaat ten koste van de reistassen die, weliswaar zeer praktisch zijn als handbagage, ook een stuk kwetsbaarder zijn als deze in het bagageruim terecht komen. 

Geen extra kosten voor handbagage 
Goedkoop reizen met het vliegtuig zonder extra kosten wil toch iedereen? Een trolley, reistas of rugzak als grotere handbagage is dan ideaal míts het aan de bagagevoorschriften van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Aangezien niet alle luchtvaartmaatschappijen dezelfde regels hanteren wat betreft de afmetingen voor handbagage, hebben wij een overzicht voor je gemaakt. Het is handig om hiermee rekening te houden voordat je een handbagage koffer of reistas koopt én natuurlijk voordat je gaat vliegen. Het overzicht met de handbagageregels van de populairste vliegtuigmaatschappijen kan je verderop in dit artikel vinden.

De overvolle bagagerekken komen niet uit de lucht vallen
Het is als vakantieganger steeds interessanter om te kijken naar de bespaarmogelijkheden voor bagage. Tussen 2013 en 2018 zijn de extra kosten voor het meenemen van een koffer (met een gewicht van 22 kilo) in het bagageruim maar liefst met 60% gestegen naar €29,-. Reis je met meerdere koffers, dan zijn de extra kosten een veelvoud hiervan. Het aantal handbagage koffers dat verkocht is, is dan ook in absolute aantallen verdrievoudigd ten opzichte van 2016.

Verbazing ook op social media
Op social media komen veel klachten voorbij over het feit dat handbagage toch uiteindelijk in het bagageruim terecht komt.

 

Handbagagewijzer per luchtvaartmaatschappij 
Wij hebben per vliegtuigmaatschappij een actueel overzicht van de handbagageregels voor je gemaakt. Vooral bij budgetvluchten is het personeel streng bij het controleren van het aantal stuks bagage, het gewicht en een grootte van de handbagage. Het is goed om te weten dat je bij vrijwel alle maatschappijen een losse jas, paraplu of wandelstok en één plastic tas met belastingvrije (Duty Free) artikelen mee mag nemen in de cabine naast de toegestane handbagage. 

Luchtvaart- maatschappijen Max. Afmetingen (incl. handvatten en wielen) Max. gewicht handbagage Max. aantal stuks handbagage (Economy Class) Extra handbagage met baby (< 2 jaar)?
KLM 55 x 35 x 25 cm 12 kg -1 stuk handbagage
-1 accessoire (bijv. handtas of laptop van max. 40x 30 x 15 cm)
Ja  

-1 luiertas tot 12 kg (max. 55x 35 x 25 cm) mag naast de eigen handbagage mee.

- 1 opvouwbare kinderwagen
- 1 auto- /kinderzitje
Ryanair

55 x 40 x 20 cm

Gegarandeerd in cabine: 40 x 20 x 25 cm
10 kg -1 stuk handbagage
-1 kleine tas (maximaal 40 x 20 x 25 cm)  

Let op: dit is bij instappen met prio (€6)*
Ja  

-1 luiertas tot 5 kg mag naast de eigen handbagage mee.
Transavia 55 x 35 x 25 cm   Gegarandeerd in cabine: 45 x 40 x 25 cm 10 kg

-1 stuk handbagage  

Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen zoals laptops, cameratassen en handtassen

 

Nee  

Babyvoeding, een luiertas of andere spullen voor je baby moet passen in je handbagage
Easyjet

56 x 45 x 25 cm (Up front en Extra legroom plekken)

Gegarandeerd 45 x 36 x 20 cm

- -1 stuk handbagage  

Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen zoals laptops, cameratassen en handtassen
Nee  

Babyvoeding, een luiertas of andere spullen voor je baby moet passen in je handbagage
TUI Fly 55 x 40 x 25 cm 10 kg -1 stuk handbagage  

Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen zoals laptops, cameratassen en handtassen
Nee  

Babyvoeding, een luiertas of andere spullen voor je baby moet passen in je handbagage
Corendon 55 x 40 x 25 cm 10 kg -1 stuk handbagage  

Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen zoals laptops, cameratassen en handtassen
Nee  

Babyvoeding, een luiertas of andere spullen voor je baby moet passen in je handbagage
AIS Airlines 55 x 40 x 23 cm 6 kg -1 stuk handbagage    

Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen zoals laptops, cameratassen en handtassen
Ja  

-1 luiertas tot 6 kg (max. 55 cm x 40 cm x 23 cm)  mag naast de eigen handbagage mee.
*Ryanair passagiers die met een Standaard Ticket reizen, zonder prioriteit,  moeten hun grote handbagagetas afgeven bij de boarding gate.
Deze zal zonder kosten als cabinebagage in het ruim geplaatst worden. 

Check actuele reisvoorwaarden handbagage
Tip: Check voor de zekerheid altijd van tevoren goed wat de actuele voorwaarden/regels zijn voor handbagage bij de vliegtuigmaatschappij waar jij op dat moment mee vliegt. Dit verschilt per maatschappij en de regels worden nog wel eens herzien. Dit om boetes te voorkomen, aangezien deze hoog kunnen oplopen. Jij zit er vast ook niet op te wachten om koste wat kost jouw handtas nog in je trolley te proppen of erger nog, ter plekke ompakken en spullen weggooien met een rij mensen achter je.

Alle vliegtuigmaatschappijen geven in de voorwaarden al aan dat er alsnog grote bagagestukken in het ruim van het vliegtuig vervoerd kunnen worden mocht er sprake zijn van ruimtegebrek in de bagagevakken. Je trolley of reistas wordt dan gratis in het ruim vervoerd. Een nadeel is dat je je handbagage dan niet bij de hand hebt tijdens de vlucht en je moet wachten bij de lopende band. 

Gegarandeerd in de cabine
Tip: Hou je van licht reizen en wil je er echt zeker van zijn dat je handbagage mee mag? Ga dan voor een kleine variant koffer of reistas die altijd onder de stoel voor je past. Je kunt denken aan een CabinZero reistas die je kan insnoeren of aan een klein formaat koffer (bijv. 45 x 40 x 25 cm)

Reizen met kinderen
Bij alle vliegtuigmaatschappijen mag je gratis een opvouwbare buggy tot max. 10 kg meenemen. Je kunt je kindje nog tot de gate hierin vervoeren, daar wordt de buggy ingenomen en in de meeste gevallen in het ruim vervoerd. Bij aankomst wordt deze soms weer klaargezet in de passagiersbrug (slurf), maar vaker kan je deze weer ophalen bij de bagageband. Een kinderwagen wordt vaak bij de check-in balie ingenomen. Een kinderwagen mag een beschermhoes hebben, maar geen extra bagage bevatten.

Regels voor vloeistoffen
Iedereen heeft wel vloeistoffen die je wilt meenemen tijdens een vlucht. Denk aan lenzenvloeistof, je parfum en natuurlijk tandpasta. Denk er dan wel aan dat de flesjes, flacons en verpakkingen maximaal 100 ml per stuk mogen zijn (soms nog even een zoektocht). Daarnaast moet je ze samenvoegen in een doorzichtig hersluitbaar plastic zakje en paraat hebben bij de douane- of handbagagecontrole. Je mag per persoon 1 plastic zak van 1 liter meenemen en deze moet natuurlijk na de controle weer in je handbagage passen.

Uitzonderingen:
Er zijn een aantal artikelen die je onbeperkt mag meenemen op de vlucht zoals babyvoeding en medicijnen. Deze hoeven niet in een doorzichtige plastic zak. Let op: je moet ze wel apart aanbieden bij de douanecontrole en je dient bij medicijnen aan te tonen dat je deze tijdens de reis nodig hebt. Het gaat om:

-Babyvoeding
-Medicijnen
-Koelelementen voor medicijnvervoer

Wat je niet mee mag nemen als handbagage
Voor veel van onderstaande spullen spreekt voor zich dat je ze niet mag meenemen als handbagage, maar een overzicht is altijd handig. 

-Vuur-en schietwapens
-Puntige/scherpe wapens en scherpe voorwerpen, zoals een nagelvijl, nagelschaartje of scheermesje
-Stompe voorwerpen, zoals een honkbalknuppel of golfsticks
-Ontplofbare en ontvlambare stoffen, zoals een aansteker|
-Chemische en toxische stoffen

Wil je wel scherpe objecten meenemen in het ruim, zorg er dan voor dat deze veilig worden ingepakt om letsel aan controleurs en bagageverwerkend personeel te voorkomen.

We hebben hier een zo volledig mogelijk overzicht voor je gemaakt omtrend handbagage. Met bovenstaande tips & tricks kan jij zeker met een gerust hart op vakantie! 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt