Menu

08/09/2021

Wat gebeurt er met gerecyclede kleren?

Afval scheiden en hergebruik zijn enkele voorbeelden waar je aan denkt bij het woord recyclen. Maar wat gebeurt er nou precies met onze kleren als wij ze recyclen? In onze Green Choice weken is het niet meer dan logisch om het te hebben over dit fenomeen. Als we kleren inleveren verwachten we dat ze later door anderen gedragen worden of dat er nieuwe kleren van geproduceerd worden. Of dat ook echt gebeurt laten wij je hieronder weten!

 

 

Hergebruik

Lever je kleding in? Dan is er enigszins goed nieuws want een deel van de kleren die ingeleverd worden, wordt weer opnieuw gedragen. Als de ingeleverde kleding beoordeeld wordt, wordt er niet alleen een onderscheid gemaakt in stof maar ook in kwaliteit. Op basis van de kwaliteit wordt bepaald welke bestemming op de wereld de kleding krijgt. Slechts 10% van de beoordeelde kleding komt terecht in de hoogste categorie die als bijna nieuw wordt verkocht. Meer dan de helft wordt gegeven aan armere landen. Hier komt een probleem om de hoek kijken, want er is een lagere vraag voor de lagere kwaliteit herbruikbare kleding. Dit, terwijl het aanbod maar blijft groeien. 

 

Recyclen

Wat gebeurt er met hetgeen dat niet wordt hergebruikt? De overgebleven lagere kwaliteit kleding wordt vaak verkocht aan bedrijven die de textiel willen recyclen. Dit zijn merendeels fabrieken uit lage lonen als India, wiens stad Panipat bekend staat als Cast-Off Capital van de wereld. Van de opgekochte kleding worden bijvoorbeeld deurmatten gemaakt of industriële doekjes. Volgens Mistra Future Fashion is dit ongeveer 21% van de gesorteerde kleding. 

 

*Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

De overige 8%

Dan blijft er volgens Mistra 8% weggeven kleding over. Helaas wordt dit gedeelte of op land gegooid of verbrand. In eerste instantie lijkt 8% van de 100% maar weinig, maar als het over tonnen kleding gaat is dit een enorme hoeveelheid. De hoeveelheid is zelfs zo groot, dat er bijna geen land meer voor te vinden is in de omgeving van de fabrieken. Dit geeft aan dat wij eigenlijk te veel kleren in bezit hebben. De grootste bijdrage die je kan leveren als het gaat om duurzaamheid is dan ook om niet te veel kleren in de kast te hebben hangen. Er blijft namelijk een te groot deel van de kleding over die je niet draagt en die na het weggeven door niemand gebruikt wordt. Met als gevolg dat het onze planeet vervuilt. 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt