Menu

11/05/2017

Welke koffer heb ik nodig? Ontdek het in 8 stappen!

Fijn, de vakanties staan weer voor de deur! Even één, twee of misschien wel drie weken geen werk, school of andere verplichtingen. Gewoon lekker tot rust komen op het strand, aan het zwembad of in de bossen. Als je op vakantie gaat is een geschikte koffer noodzakelijk. In dit artikel beantwoorden wij de vraag ‘Welke koffer heb ik nodig?’ en nemen we je stap voor stap mee in die keuze, zodat jij aan de hand van 8 duidelijke stappen de juiste koffer kunt vinden.1. Formaat
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om na te gaan waar je de koffer voor gaat gebruiken. Zo heb je voor een weekendje weg naar Parijs natuurlijk een ander type koffer nodig dan een gezinsreis van drie weken naar een appartementencomplex in Turkije. Bij het bepalen hiervan is het goed om na te gaan of je de koffer wil gaan inchecken of dat je de koffer liever als handbagage bij je wil houden. Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen richtlijnen voor de maximale afmeting van bagage. De maximaal toegestane afmeting van je koffer, staat op je ticket. Daarnaast schreven wij een blog met tips over welke handbagage koffer je bij welke luchtvaarmaatschappij mag meenemen.

Let op: De maximale afmeting wordt gemeten in Hoogte x Breedte x Diepte. Er wordt veelal alleen gekeken naar de hoogte van de koffer, maar dit zegt uiteraard nog niets over de inhoud. De inhoud van een koffer wordt weergegeven in liters. Om te bepalen voor welk type reis de koffer geschikt is, kun je dus beter kijken naar de literinhoud.


2. Literinhoud
Ter vergelijking: Het kan voorkomen dat een koffer van 55 cm hoog een literinhoud heeft van 30L of van 38L. Ook zijn er koffers van 77 cm hoog waarbij de literinhoud uiteen kan lopen van 98L tot 118L. Over het algemeen gelden voor het kiezen van koffers op basis van literinhoud de volgende ‘richtlijnen’:

Weekend weg      tot 55 liter
Korte reis            56 - 74 liter
2-3 weken weg    75 - 95 liter
Langere reizen     96 + liter

Uiteraard is het ook mogelijk om een koffer te delen. Zo kun je bijvoorbeeld, afhankelijk van de hoeveelheid bagage, een koffer van 96+ liter prima samen delen voor een korte reis.

Ga naar koffers tot 55 liter >
Ga naar koffers van 56 - 74 liter >
Ga naar koffers van 75-95 liter >
Ga naar koffers van 96+ liter >3. Materiaal
Koffers zijn er, naast allerlei verschillende formaten, ook in allerlei verschillende soorten materiaal. Ook is er een verschil tussen harde koffers en zachte koffers. De meeste harde koffers worden gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal heeft als voordeel dat het vrij goedkoop is, dat het niet snel kapot gaat en licht is. Andere harde materialen zijn ABS, aluminium, Curv en polycarbonaat.

De voordelen van een harde koffer zijn:

 • Stevig
 • Geschikt om te stapelen met andere koffers
 • Waterbestendig
 • Makkelijker schoon te houden

De nadelen van een harde koffer zijn:

 • Lichte schade is sneller zichtbaar
 • Kofferschaal kan breken
 • Niet expandable (mogelijkheid tot uitbreiden volume)

Populaire harde koffers:

  


Ga naar alle harde koffers >


De meeste zachte koffers worden gemaakt van polyester. Een voordeel van polyester is dat het licht van gewicht en duurzaam is. Andere zachte materialen zijn Ballistic nylon, PVC en nylon.

De voordelen van een zachte koffer zijn:

 • Mogelijkheid tot uitbreiden van het volume
 • Doorgaans extra opbergmogelijkheden aan de buitenzijde
 • Makkelijk op te bergen
 • Lichte schade (krassen) minder snel zichtbaar

De nadelen van een zachte koffer zijn:

 • Lastiger schoon te maken
 • Kan scheuren bij aanraking met een scherp object
 • Kan minder stevig zijn dan een harde koffer

Populaire zachte koffers:


Ga naar alle zachte koffers >


4. Aantal wielen

Heb je keuzestress overgehouden aan het kiezen van het juiste materiaal van de koffer? Dan kun je bij punt 4 gerust ademhalen. Als het gaat om het aantal wielen zijn er namelijk maar twee opties: twee wielen (ook wel ‘upright’ genoemd) of  vier wielen (ook wel ‘spinner’ genoemd). De keuze tussen een koffer met twee of vier wielen hangt meestal af van de keuze tussen stevigheid en wendbaarheid.

De voordelen van een koffer met twee wielen zijn:

 • Beide wieltjes zijn geïntegreerd in de koffer waardoor ze minder snel afbreken
 • Geschikt voor ruig terrein

Een nadeel van koffers met twee wielen is dat ze minder gemakkelijk te manoeuvreren zijn tijdens het lopen.

Populaire upright koffers:

Ga naar alle koffers met twee wielen >

De voordelen van een koffer met vier wielen zijn:

 • Vallen minder snel om
 • Zijn door de 360* draaimogelijkheid makkelijker te manoeuvreren

Een nadeel van koffers met vier wielen is dat de wieltjes kwetsbaarder omdat ze uitsteken onderaan de koffer. De kans dat een wieltje afbreekt is bij normaal gebruik trouwens minimaal. Uiteraard kan het wel voorkomen dat een wieltje afbreekt, bijvoorbeeld als het luchthavenpersoneel iets te hardhandig is omgegaan met uw koffer. Heeft u een koffer waarvan een of meerdere wieltjes zijn afgebroken of versleten? Neem dan contact op met onze reparatieafdeling. Wij bekijken graag samen met u de reparatiemogelijkheden.

Populaire spinner koffers:

 

Ga naar alle koffers met vier wielen >5. Type slot

De meeste koffers van merken zoals Samsonite, American Tourister en Delsey hebben tegenwoordig een geïntegreerd slot. In veel gevallen is dat een ‘normaal’ cijferslot, maar een aantal merken gebruiken ook TSA-sloten. Een TSA-slot is vooral handig als je van plan bent om naar Amerika te reizen.

TSA is een veiligheidsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat opgericht is na de aanslagen van 9/11. Wanneer je naar Amerika vliegt kan het zijn dat je koffer ter controle door medewerkers van TSA wordt geopend. De medewerkers van TSA hebben een speciale sleutel waarmee ze alle sloten kunnen openen voor een controle. Als het slot niet te openen is, kan deze geforceerd worden waardoor het slot sneuvelt.

Alle koffers met geïntegreerde sloten die je online bestelt, bevatten een instructiekaart aan de binnenzijde. Op deze instructiekaart wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe je het betreffende slot moet instellen. Als u de koffer in een van onze 31 winkels koopt, kan het personeel u daar uiteraard helpen met het instellen van het slot. Heb je online een koffer gekocht bij Van Os tassen en koffers maar lukt het niet om het slot in te stellen? Dan kunt u langs een van onze winkels komen, zodat wij u daar verder kunnen helpen.

Ga naar alle koffers met een TSA-slot >

Ga naar alle koffers met een cijferslot >

Naast koffers met geïntegreerde sloten is het ook mogelijk om een los slotje te kopen. Deze losse slotjes worden gebruikt bij koffers (of reistassen) met een ritssluiting die geen eigen slot hebben. Door middel van een los cijfer- of sleutelslot kun je namelijk twee uiteinden van een rits aan elkaar vastmaken, zodat je geen ongewenste bezoekers in je koffer krijgt. Op de Samsonite reisaccessoires pagina vind je diverse losse slotjes, samen met andere handige reisaccessoires zoals kofferlabels, kofferriemen en nekkussens.


6. Prijsklasse

Koffers zijn er dus in allerlei soorten en maten, van verschillende materialen, met diverse sloten en met een verschillend aantal wielen. Daarnaast zijn koffers verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Zo heb je al een handbagage koffer vanaf €29,95, een zachte koffer vanaf €29 en een harde koffer vanaf €69,95. Uiteraard wordt de prijs van een koffer grotendeels bepaald door de kwaliteit ervan. Dat wil gelukkig niet zeggen dat een goedkopere koffer niet geschikt is voor jouw aanstaande vakantie. Bij het kiezen van een koffer is het goed om in het achterhoofd te houden met welke frequentie de koffer gebruikt zal gaan worden. Haal je de koffer eens per jaar van zolder? Dan is een koffer van €51 - €100 waarschijnlijk prima voor jou. Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan het lonen om te investeren in een wat duurdere koffer.

Shop een koffer per prijsklasse:
Tot €50
€51 - €100
€101 - €150
€151 - €200
€201 - €250
€250 +


7. Merk

Bij Van Os tassen en koffers vind je koffers van veel bekende merken zoals Samsonite, American Tourister, Delsey en Rimowa. De koffers van deze merken worden verder opgedeeld in series die van elkaar verschillen in bijvoorbeeld prijs en kwaliteit.

Populaire series van Samsonite zijn:

Populaire series van American Tourister zijn:

Populaire series van Delsey zijn:

Ben je op zoek naar een luxe koffer? Dan zijn de koffers van Bric’s misschien wel wat voor jou. Bric’s werd in 1952 in Italië opgericht door Mario Briccola. Brics combineert creativiteit met innovatie en traditie. Deze klassieke Italiaanse stijl is terug te zien in de ontwerpen van Brics. Je vindt de verschillende series van Bric’s hier:

Voor een luxe koffer kun je ook terecht bij het Duitse merk Rimowa. Het Rimowa-ontwerp is direct te herkennen aan de ribbelstructuur van de koffers. De innovatieve benadering en uitzonderlijke kwaliteitseisen zijn twee doorslaggevende aspecten die Rimowa tot een van Europa's meest toonaangevende reisbagagefabrikanten hebben gemaakt. De koffers van Rimowa worden gemaakt van aluminium of polycarbonaat. Onder de aluminium koffers vallen de Topas, Classic Flight en Topas Titanium series. De Salsa, Salsa Air, Limbo en Bossa Nova series zijn gemaakt van polycarbonaat. De nieuwste Rimowa koffer maakt gebruikt van een E-tag waarmee gemakkelijk ingecheckt kan worden met een app op de iPhone. Voor meer informatie over deze revolutionaire vernieuwing, zie ons eerdere artikel over de Rimowa E-tag.

Als je op zoek bent naar een koffer voor je zoon of dochter, kun je ook bij ons terecht. Wij hebben vrolijke kinderkoffers van JimJam en Vadobag in ons assortiment. Deze koffers voldoen altijd aan de regels rondom maximale afmetingen van handbagage en zijn daardoor ideaal om mee te nemen op reis. Zo kun je er bijvoorbeeld speelgoed in vervoeren zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen in het vliegtuig. Je vindt onze kinderkoffers hier:8. Kleur

Tenslotte kun je met de kleur van je nieuwe koffer ook nog alle kanten op. Je kunt natuurlijk gaan voor een doorsnee zwarte of grijze koffer. Een nadeel hiervan is dat de kans groot is dat meerdere mensen dezelfde koffer hebben en dat kan op de bagageband op het vliegveld nog wel eens voor wat verwarring zorgen. Dit kun je natuurlijke oplossen door een kofferlabel of opvallende kofferriem om de koffer heen te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een koffer met een opvallende kleur te kiezen.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een rode, gele of roze koffer. Met zo’n opvallende koffer weet je in ieder geval zeker dat het direct duidelijk is dat de betreffende koffer van jou is en daarnaast word je er direct (nog) vrolijker van. Je kunt naast een koffer met een effen kleur ook kiezen voor een koffer met een leuk printje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koffer van Saxoline. De koffers van Saxoline worden opgevrolijkt middels diverse grappige prints van bijvoorbeeld papegaaien of katten die een selfie maken. Daarnaast zijn de handbagage koffers van merken zoals Kipling en Eastpak in diverse prints verkrijgbaar.


Heb je na het lezen van dit artikel een geschikte koffer gevonden? Hoera, dan ben je heel dicht bij het aanschaffen van de voor jou perfecte koffer! Je kunt jouw favoriete koffer bij Van Os tassen en koffers zowel online als in één van onze 31 winkels kopen. 

Ben je van plan om de koffer online te bestellen? Dan kun je er bij ons zeker van zijn dat je dit veilig kunt doen. Je bevindt je op onze webshop namelijk in een beveiligde omgeving. Van Os tassen en koffers heeft al sinds juni 2012 het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Betaalopdrachten worden op webpagina’s verwerkt die zijn beveiligd met een SSL-certificaat. Daarnaast maken wij uitsluitend gebruik van de meest bekende betaalmethodes zoals IDeal, Afterpay en Paypal. Als je jouw nieuwe koffer hebt besteld, zorgen wij ervoor dat de koffer zo snel mogelijk jouw kant op komt.

Bekijk je de koffer liever eerst even in het echt voordat je overgaat tot een aankoop? Ook dat is uiteraard geen probleem. Op onze webshop wordt per artikel weergegeven of, en zo ja, in welke winkel de betreffende koffer op voorraad is. Als je er zeker van wil zijn dat jouw favoriete koffer nog aanwezig is in de winkel op het moment dat jij er bent, kun je altijd even bellen naar de winkel. Het winkelpersoneel kan er vervolgens voor zorgen dat de koffer even apart wordt gezet totdat je langs bent geweest.

Zie je door de palmbomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 0172 447 517 of kom langs in één van onze winkels. Wij helpen je graag verder. Hoe dan ook, een hele fijne vakantie gewenst!

Terug naar de homepage >


BEL 0172 - 447 517 (6 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt