Menu

25/11/2019

Waar komt Black Friday vandaan?

 

Black Friday, een dag waar veel gestunt wordt met acties en kortingen! Laten we eerlijk zijn; dat vindt toch iedereen geweldig? Maar waar komt deze hype eigenlijk vandaan? Veel mensen denken maar aan één ding bij het horen van Black Friday, namelijk korting, korting en nog veel meer korting. Maar wist je eigenlijk wel dat Black Friday te maken heeft met de Amerikaanse financiële crash op 24 november 1869?  Speciaal voor jou wordt in deze blog alle ins en outs verteld over Black Friday en natuurlijk komen ook onze favoriete tassen naar voren.

 

 

BACK TO THE BEGINNING

Wat nu een en al korting betekent, was vroeger eigenlijk heel anders. Black Friday is dus ontstaan op een enorm zwarte dag van Amerika. Maar hoezo is het eigenlijk nu een dag waarop je goed kan shoppen en vroeger een verschrikkelijk moment?

Het begon allemaal op 1869 wanneer de Amerikaanse financiers James Fish en Jay Gold de goudmarkt over probeerden te nemen. Toen president Gant van deze manipulatie vernam, gaf hij de treasury de opdracht om een grote hoeveelheid goud vrij te geven, waardoor de run stopte en de prijzen met wellicht 18% daalden.

Ongeveer 90 jaar later had Black Friday al een hele andere betekenis gekregen. In 1951 en 1952 stond deze dag vooral bekend om de ziekmeldingen. Door zich ziek te melden hadden de mensen een extra lang weekend, dit kwam omdat Thanksgiving op de donderdag ervoor viel.

Na veel veranderingen van de betekenis van Black Friday, heeft deze dag eigenlijk pas vanaf 2000 dezelfde betekenis gekregen. Black Friday werd vanaf dat moment gezien als de onofficiële start van kerstinkomen. In America is dit de start van de kerstcountdown en zijn de straten gevuld met kerstparades en activiteiten.

In Nederland is Black Friday eigenlijk pas in 2015 voor het eerst geïntroduceerd en natuurlijk was heel Nederland meteen fan. Hoe fijn is het dat je je sint- en kerstcadeaus met korting kunt shoppen?!

Wij horen je nu denken: ‘Ja, leuk allemaal maar doet Van Os eigenlijk ook mee?’ Ja natuurlijk doet Van Os ook mee, houdt daarom de sociale mediakanalen Instagram en Facebook en de nieuwsbrief goed in de gaten op Black Friday!

 

s

 


BEL 0172 - 447 517 (5 dagen per week bereikbaar) of zoek een winkel bij jou in de buurt